Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Вчена рада НаУОА підтримала ініціативи МОН України щодо трансформації вищої освіти

25.01.2024

25 січня 2024 року на засіданні вченої ради Національного університету «Острозька академія» розглянули та підтримали ініціативи Міністерства освіти і науки України щодо трансформації системи вищої освіти. 

Зокрема, наш університет схвально сприймає упровадження грантової системи, яка компенсуватиме вартість навчання в ЗВО. У цій ініціативі, по суті, реалізовано принцип «гроші йдуть за студентом», щодо впровадження якого наш університет неодноразово звертався до МОН України. Ми переконані, що дієва грантова система фінансування навчання створить більш справедливі умови доступу здобувачів до якісної освіти. Крім того, ця система дозволить фінансово підтримувати більшу кількість здібних абітурієнтів, які усвідомлено хочуть навчатися. Важливим є також і те, що зберігається державне замовлення на спеціальності, які є пріоритетними на сьогодні (наприклад, вчителі, медичні працівники, військові). При цьому держава гарантує перше робоче місце.

Також члени вченої ради НаУОА підтримали ідею розвитку суб’єктності студентів та їхніх індивідуальних освітніх траєкторій, що дозволитьздобувачам більш свідомо ухвалювати рішення про траєкторію свого навчання. Наш університет цілком підтримує ідею того, що студент сам може вирішувати, скільки років йому здобувати вищу освіту. Це дасть можливість йомуприскорити своє навчання на бакалавраті (наприклад, завершити його за 3 роки) чи, навпаки, обрати довший термін (наприклад, завершити бакалаврат за 6 років). Така практика, безперечно, відповідатиме як здібностям окремих здобувачів, так і їхній мотивації. 

Вчена рада НаУОА відзначила підтримку наукової роботи в закладах вищої освіти і впровадження наукової складової в планування навантаження викладачів. У цьому контексті важливим є поділна науково-педагогічних і педагогічних працівників, що загалом відповідає практиці у провідних системах вищої освіти у світі.

На засіданні вченої ради відзначили також сприяння з боку МОН розвитку управлінського потенціалу ЗВО та проведення навчання представників університетської адміністрації. Національний університет «Острозька академія» як ЗВО, що протягом 30-ти років свого відродження демонструє надзвичайно інтенсивну динаміку розвитку, готовий долучитися до цього проєкту і поділитися своїм досвідом ефективного управління університетом. 

Вчена рада повністю підтримує концепцію фінансування ЗВО за спеціальною формулою, однак наполягає на кардинальній зміні критеріїв, які були закладені в чинному її варіанті. 

Вчена рада відзначає позитивний світовий досвід діяльності наглядових рад, у тому числі і в доборі здібних управлінців – менеджерів вищої освіти. Упровадження такого досвіду в Україні дасть позитивний поштовх у розвитку ЗВО.