Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Збори трудового колективу в Острозькій академії

21.12.2023

21 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбулися Збори (конференція) трудового колективу вишу. Традиційно наприкінці календарного року ректорат Острозької академії звітує перед своїм колективом про виконану роботу.

На початку заходу всім присутнім представили відеоматеріал про університет і його досягнення, який також охоплював події, що відбувалися за рік.

Упродовж зустрічі ректор НаУОА, професор Ігор Пасічник звітував щодо виконання умов контракту з Міністерством освіти і науки України, положень статуту навчального закладу, показників ефективності використання державного майна, ефективності підготовки науково-педагогічних кадрів через аспірантуру й докторантуру, видання підручників, посібників, науково-методичної літератури й дотримання законодавства у сфері діяльності закладу вищої освіти.

«Я завжди буду дякувати Богу за те, що дав мені прекрасну можливість попрацювати саме разом із вами, шановані колеги. Завдяки нашій спільній динамічній праці упродовж цього року ми можемо спостерігати за хорошими результатами. Висловлюю щиру подяку  за вашу наполегливу працю. Переконаний, що без вашого внеску ми не мали б таких високих показників розвитку Острозької академії. Спільно ми створили не просто результати, але й місце, де можна здобути якісну освіту»,

зазначив ректор Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

Також ректор презентував цьогорічні наукові досягнення університету; відзначив студентів, які стали переможцями всеукраїнських олімпіад, конкурсів наукових робіт, а також викладачів - переможців грантових проєктів.

Ігор Пасічник зауважив, що простежується позитивна динаміка кількості вступників, зарахованих на перший курс першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Цьогоріч до університету вступила рекордна кількість вступників -  700 студентів.

Також Острозька академія посіла 3 місце серед українських ЗВО світового рейтингу університетів UI GreenMetric 2023. НаУОА посіла перші місця за рівнем екологічності використання транспортних засобів й управління відходами, випередивши інші українські університети. За рівнем облаштування й інфраструктури наш університет посів другу сходинку серед українських ЗВО. Серед показників, що стосуються використання водних ресурсів, екологічного використання енергії і змін клімату, Острозька академія посідає четверті сходинки. НаУОА посідає сьому позицію в категорії екологічна освіта та наукові дослідження.

Окремо Ігор Демидович закцентував увагу на тому, що в 2023-му університет відвідала низка відомих особистостей, зокрема Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, Голова представництва НАТО Карен МакТір, а Генерал-лейтенант армії США Бен Ходжес розпочав читати цикл лекцій для студентів університету.

До значних подій Ігор Пасічник відніс Міжнародний дипломатичний форум в НаУОА. На платформі академії зустрілися українські та іноземні дипломати, що представляли 11 країн світу, низку міжнародних організацій, представники Міністерства закордонних справ та Збройних сил України. Зокрема у Форумі взяли участь дипломати зі Швеції, Литви, Вʼєтнаму, Грузії, Іраку, Киргизстану, Словаччини, Аргентини, Індонезії, Ірландії, Мальти.

Про волонтерську діяльність вишу за 2023 рік прозвітувала проректорка з навчально-виховної роботи, доктоорка психологічних наук, професорка Руслана Каламаж:

«Наш університет є прикладом того, як об'єднавши спільні зусилля, можна зробити значний внесок у наближення нашої перемоги. Хочу висловити найщирішу подяку всім волонтерам: викладачам, студентам, Братству спудеїв, за вашу самовіддану працю; за те, що ви всіма силами сприяєте підтримці наших захисників».

Проректорка розповіла, як Острозька академія націлює всі можливі ресурси для допомоги нашій державі в наближенні перемоги над ворогом, зокрема про волонтерський центр, який акумулює й постійно надає гуманітарну допомогу (засоби гігієни, продукти харчування, медикаменти, господарські товари, одяг, амуніцію тощо) воїнам Збройних сил України й тероборони, зокрема й випускникам НаУОА, медичним й освітнім закладам, ВПО.

Руслана Каламаж закцентувала увагу на тому, що університет активно організовує збори гуманітарної допомоги, ініціативи для допомоги дітям і сім'ям, які опинилися у складних умовах війни; підтримує мешканців деокупованого Старого Салтова на Харківщині, забезпечує технічним обладнанням військових, виготовляє окопні свічок, плете маскувальні сітки і що студенти й викладачі долучаються до здачі крові.

Під час конференції помічник ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти Катерина Якуніна підсумувала виконані завдання щодо покращення якості освіти в університеті. Зокрема:

  • успішно акредитовано 9 освітніх програм різних рівнів вищої освіти;
  • проведено постакредитаційний моніторинг ОП університету;
  • виконано заплановані у 2023 р. цілі у сфері якості освіти;
  • оновлено нормативні документи університету, розроблено Комунікаційну стратегію на 2024-2027 рр.;
  • запроваджено 8 нових ОП;
  • посилено стійкість ОП шляхом залучення експертів, роботодавців і випускників до проведення занять, перегляду наявних ОП; 
  • проведено самоаналіз НаУОА за вимогами Державної служби якості України.

Про основні умови Колективного договору на 2024-2026 роки і його затвердження доповідала юрисконсульт НаУОА Тетяна Лотиш.

Наприкінці заходу, за порядком денним, з доповіддю виступив професіонал з антикорупційної діяльності Богдан Михальчук, після чого відбулося затвердження Антикорупційної програми НаУОА на 2024-2025 роки.