Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозька академія отримала обладнання для сканування цінних книг від шотландського Університету Сент-Ендрюса

20.07.2023

Національний університет «Острозька академія» співпрацює з Університетом Сент-Ендрюса (University of St Andrews, Шотландія). Триває реалізація міжнародного грантового проєкту «Грантова програма партнерства споріднених університетів у галузі досліджень та інновацій між Університетом Сент-Ендрюса й Острозькою академією / Партнерство між Острозькою академією та університетом Сент-Ендрюса для розбудови суспільних гуманітарних наук та культурної стійкості в Україні»; відбулися кроки щодо започаткування семестрових студентських обмінних програм, викладання англійської мови для слухачів Школи освітніх інновацій НаУОА, а також викладання шотландськими фахівцями курсів англійською мовою для студентів НаУОА.

Крім того, в межах співпраці Острозька академія отримала спеціалізоване обладнання для безконтактного сканування цінних книг, видань і документів від Університету Сент-Ендрюса.

Директорка Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк зазначила, що це обладнання є дуже важливим внеском. Воно допоможе оцифрувати значно більше книг і цінних колекцій, які зберігаються в університеті, забезпечити їхнє збереження, що надзвичайно актуально в умовах війни.

«Ініціатива передачі сканера стала можливою завдяки активній співпраці викладача школи комп'ютерних наук Університету Сент-Ендрюса Олександра Коновалова з економічним факультетом Острозької академії та безпосередньо з його деканом Олександром Новоселецьким. Організація ReusingIT і її засновник Рос Кокберн (Ross Cockburn) допомогли перевезти сканер на територію України, за що ми їм дуже вдячні»,

додала Анастасія Хеленюк.

Обладнання для сканування буде розміщене в Науковій бібліотеці. Підрозділи університету, як-от Музей історії, Інститут досліджень української діаспори і Наукова бібліотека, які мають у своїх колекціях цінні документи, раритетні книги, зможуть оцифровувати свої колекції за допомогою сканера.

Директорка Наукової бібліотеки НаУОА Галина Цеп’юк зауважила, що в цей складний для України час передача сканера є важливою підтримкою для роботи університетської бібліотеки.

«Ця техніка допоможе працівникам реалізовувати поставлені цілі й зберегти унікальні рідкісні та цінні видання з бібліотечних фондів, колекцій меценатів і викладачів університету, що сприятиме збереженню культурної спадщини України. Технічні можливості сканера дозволять розширити ряд послуг і збільшити перспективи роботи бібліотеки»,

підсумувала Галина Цеп’юк.

Щиро дякуємо колегам з Університету Сент-Ендрюса за небайдужість і підтримку. Ми дуже цінуємо вашу допомогу і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

 

Читайте також: