Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

18 травня – Міжнародний день музеїв

18.05.2023

Щороку 18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв, заснований Міжнародною радою музеїв в 1977 році. Музеї відіграють важливу роль у формуванні історичної пам’яті народу і його національної ідентичності.

При Національному університеті «Острозька академія» з 1997 року функціонує Музей історії НаУОА, який є наймолодшим серед музейних закладів міста й досить нетиповим серед «класичних» українських університетських музеїв. Цікаво, що у світовій історії музейної справи й українського музейництва, зокрема саме музеї при університетах були піонерами в збереженні, вивченні й популяризації цінних археологічних, етнографічних і мистецьких колекцій.

Історія Музею Острозької академії формується в нерозривному зв’язку з процесом її відродження, який розпочався в 1994 році. Уже в перші роки становлення нового навчального закладу виникла ідея створити Центр вивчення спадщини Острозької академії і сформувати експозицію, присвячену історії першого закладу вищої освіти Східної Європи. Ідею втілила в життя Ярослава Віталіївна Бондарчук – непересічна людина, із великим досвідом музейної роботи. Завдяки наполегливій роботі пані Ярослави в університеті поступово сформувався музейний фонд, відкривались нові експозиції. 

У 2007 році на ректораті прийняли рішення виокремити музей у підрозділ університету, що сприяло його розвитку й розширенню. За час перебування на посаді директорки музею Світлани Дарчик (Муравської) Музей Острозької академії набув нового вигляду, було налагоджено фондову роботу, оновлено експозиції. 

З 2010 року університетський музей функціонує під керівництвом Анастасії Хеленюк – постійно розвивається, оновлюються й відкриваються нові експозиції, мистецькі колекції, вдосконалюється екскурсійна робота. На сьогодні Музей історії НаУОА – це структурний підрозділ університету, який працює як повноцінна музейна установа (до 15 тис. відвідувачів за рік). Увесь музейний комплекс розташований у найстарішому корпусі Острозької академії – Старомонастирському і включає сім експозиційних розділів: 

  • експозиція давньої історії Острозької академії;
  • експозиція новітньої історії НаУОА;
  • храм преп. Федора Острозького (пам’ятка архітектури XVIII ст. й колекція іконопису XVIII – XIX ст.);
  • колекція стародруків і рідкісних книг;
  • експозиція історії приміщень сучасної академії (із внутрішньою монастирською криницею);
  • монастирські підземелля XVIII ст.;
  • підземна мистецька галерея.

Музейні колекції формуються й поповнюються завдяки небайдужим людям, ентузіастам, меценатам і друзям НаУОА. Однією з найцінніших збірок музею є колекція стародруків і рідкісних книг, де зберігаються цінні видання, що побачили світ упродовж останніх 300 років у найбільших українських видавничих центрах. Музей зберігає також велике зібрання мистецьких творів – колекції скульптур Міртали Пилипенко, Петра Капшученка, понад 500 картин сучасних українських художників, цінну колекцію іконопису. 

Крім цього, музей веде активну виставкову роботу в університетському просторі: в аудиторіях і на коридорах центрального корпусу; підземній мистецькій галереї (сховище цивільного захисту в умовах війни); Науковій бібліотеці НаУОА (кругла зала). Активною є і екскурсійна діяльність Музею історії НаУОА: 

  • він приймає відвідувачів упродовж усього календарного року, працює зі студентами, гостями університету, а також туристами, туристичними групами, які відвідують місто;
  • пропонує екскурсійне обслуговування за тематичними маршрутами;
  • музейні експозиції про історію університету оснащені аудіогідами двома мовами (українською та англійською) й доступні для самостійного огляду;
  • колектив музею розробив короткий аудіотур подвір’ям університету, доступ до якого отримують всі охочі за допомогою смартфона.

Важливим напрямами діяльності музею є: профорієнтація, просвітницька робота (майстер-класи, відкриті лекції тощо), проведення благодійних заходів, проєктна діяльність, волонтерство.

Для більш детального ознайомлення із колекціями музею, його графіком роботи й експозиціями варто скористатися електронними ресурсами: