Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки 2023: круглий стіл «Особливості функціонування бізнесу в умовах воєнного стану»

17.05.2023

17 травня у межах Днів науки 2023 науково-педагогічні працівники кафедри фінансів, обліку та аудиту, здобувачі економічного факультету 1 і 4 курсів освітніх програм «Фінанси та бізнес-аналітика» й «Облік і оподаткування», випускники спеціальності «Фінанси і кредит», підприємці й культурні діячі Острозької громади, представники педагогічного складу й учнівського самоврядування Острозького ліцею №2 дискутували щодо особливостей функціонування бізнесу в умовах воєнного стану.

З доповідями виступали:

  • Ю. Шулик, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту, а також В. Друзь, студент 4 курсу ОП «Фінанси, банківська справа та страхування». Тема – «Фінансова підтримка та пільгове оподаткування суб’єктів малого та середнього бізнесу в період війни»;
  • Ю. Харчук, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту. Тема – «Релокація суб’єктів малого та середнього бізнесу в умовах війни»;
  • Б. Павленко, студентка 4 курсу ОП «Фінанси, банківська справа та страхування». Тема – «Вплив зовнішніх факторів на формування кризи збуту в розрізі війни в Україні»;
  • Р. Лебідь, студент 4 курсу ОП «Облік і оподаткування». Тема – «Вплив війни на облік і оподаткування в аграрному секторі України»;
  • О. Дем’янчук, докторка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту. Тема – «Соціально відповідальний бізнес та волонтерство бізнесу в умовах війни».

Помічниця ректора з освітнього менеджменту, співорганізаторка і співмодераторка круглого столу Юлія Харчук розповіла про виникнення ідеї його проведення й важливість соціально відповідального бізнесу в умовах війни. 

«Доповіді учасників вкотре підтверджують унікальність української нації, згуртованої та незламної, яка в умовах воєнного стану не опустила рук, а робить все можливе для наближення перемоги України в цій несправедливій і жахливій війні. Ми дякуємо ЗСУ за можливість сьогодні обговорювати цю надзвичайно актуальну тему бізнесу в умовах війни, який є надійним тилом і функціонує всупереч викликам заради перемоги. Дякуємо нашим доповідачам-практикам, які своїм досвідом підтвердили те, що найважливіша кар’єра у світі бути ЛЮДИНОЮ, вміти вислухати, підтримати, допомогти, надихнути й мотивувати. Разом наближаємо перемогу! Слава Україні! Героям Слава! Україна понад усе!»,

зазначила Юлія Харчук.

Директорка КЗ «Острозька центральна публічна бібліотека» Ірина Федорчук зауважила, що інтернет-магазин «Шпилька» – це соціальний бізнес-проєкт Острозької бібліотеки, який реалізовується задля підтримки ЗСУ:

«Цей проєкт є своєрідним викликом, доказ того, що у складних життєвих обставинах люди здатні розкривати свій потенціал і шукати всі можливі ресурси для отримання бажаного результату».

Директорка з економічного розвитку ПрАТ «Едельвіка» Оксана Антонюк додала: 

«До таких викликів, обмежень і стресу не готують. Виживати й діяти вчить життя. Сильна команда й лідер – запорука хорошого результату, а в нашому випадку – виживання, у всіх значеннях цього слова. Проте спілкування, друзі, партнери, партнери партнерів допомагали вирішувати неможливе і рухатись вперед до цілі. ПрАТ «Едельвіка» – це про розвиток і колектив! Адже все робимо з метою зберегти родину, якою стали, та Україну!»

Студент 4 курсу ОП «Облік і оподаткування» Роман Лебідь наголосив:

«Цікаво було почути реальні історії створення й ведення бізнесу, переймати досвід у практиків. Декілька розумних речей, які потенційно зможу застосувати під час створення власного бізнесу, для себе занотував. Вельми вдячний за таку можливість!»

Студентка 4 курсу ОП «Фінанси, банківська справа та страхування» Аліна Опанасюк зазначила, що зустріч була дуже корисною та інформативною:

«Цікаво було послухати історії людей, які не втратили свого ентузіазму і роблять все від них можливе для пришвидшення нашої перемоги. Завдяки таким прикладам виникає ще більше мотивації йти до своєї мети й допомагати іншим. Я б хотіла частіше брати участь у таких заходах».

Студентка 4 курсу ОП «Фінанси, банківська справа та страхування» Богдана Павленко зауважила, що їй надзвичайно сподобалась зустріч такого формату, а ще побачити історії успіху випускників ОА і те, який внесок вони роблять у перемогу України.

Студентка 1 курсу ОП «Фінанси та бізнес-аналітика» Анастасія Остапчук підсумувала:

«Круглий стіл цікавий, бо тема бізнесу й підприємництва є для мене близькою. Оскільки запрошені гості були власниками підприємств до початку повномасштабного вторгнення росії і є дотепер, то їхні розповіді про навички «виживання» під час кризових явищ – це корисна інформація».