Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Викладачі і студенти Острозької академії на тижні академічної доброчесності Нетішинського ліцею №1

20.01.2023

17 січня в межах реалізації договору про співпрацю між Національним університетом «Острозька академія» й Нетішинським ліцеєм № 1 під час проведення Тижня доброчесності відбулися освітні й просвітницькі заходи для педагогічних працівників і здобувачів освіти 10-11-х класів ліцею.

Богдан Михальчук, уповноважений НаУОА з антикорупційної діяльності, провів для педагогічних працівників ліцею тренінг «Основи антикорупції у загальній освіті: корупційні ризики», закцентувавши увагу на проблемі корупції в Україні й необхідності боротьби з нею. Також спікер розповів про Закон України «Про запобігання корупції», ознаки корупції й корупційних ризиків у закладах загальної середньої освіти України, методи боротьби з ними.

Під час семінару «Верховенство права як одна з найважливіших демократичних цінностей: виклики та можливості» Марія Матвійчук, помічниця ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти, докторка філософії в галузі права, доцентка кафедри кримінально-правових дисциплін Національного університету «Острозька академія», адвокатка, медіаторка розглянула разом з учасниками поняття «Верховенство права» як фундаментальний принцип, який передбачає рівність усіх і кожного перед законом і неминучість покарання за його порушення. Спікерка охарактеризувала основні елементи верховенства права й з’ясувала, що основоположні права та свободи людини визначають зміст і спрямованість розуміння верховенства права як доктрини, принципу й ідеалу.

«У світлі євроінтеграції надзвичайно важливим є дотримання загальноправового принципу верховенства права як однієї з найважливіших демократичних цінностей і забезпечення якісної освіти в контексті імплементації світового досвіду в Україні. Сьогодні ми ствердно можемо говорити про існування чіткої кореляції між дотриманням принципу верховенства права в державі й правовою культурою, освітою й дотриманням академічної доброчесності. Адже, чим вищий рівень дотримання принципу верховенства права, тим вищий рівень правової культури, якості освіти й дотримання академічної доброчесності відповідно»,

зауважила пані Марія.

Студентки 3 курсу Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського НаУОА, волонтерки юридичної клініки «Pro bono» Ірина Федун, Марина Конишева й Анастасія Дячук працювали в аудиторіях зі здобувачами освіти 10-х–11-х класів та ознайомили їх із поняттям «конфлікт інтересів». Також студентки провели майстер-клас «Нетерпимість до корупції», обговорили питання академічної доброчесності й ознайомили здобувачів освіти з політикою академічної доброчесності Національного університету «Острозька академія».

Учасниця тренінгу, учителька української мови та літератури Нетішинського ліцею № 1 Світлана Трофімова зазначила:

«Корупційні дії, їх наслідки й верховенство права – актуальні теми для спілкування. Учні і вчителі були активними учасниками зустрічі, ставили запитання, дискутували. Доповідачі продумали виступи, щоб аудиторія не була байдужою до теми, яка обговорювалася. Діти люблять живе спілкування, вони хочуть жити в країні, де панує буква закону....». 

«Поїздка в Нетішинський ліцей №1 стала чудовою можливістю відчути себе вчителем, поспілкуватися з учнями, розповісти їм про академічну доброчесність і, зокрема про навчання в Острозькій академії. Була приємно вражена тим, що учні не лише уважно слухали матеріал, але й перепитували, ставили запитання, наводили власні приклади і брали активну участь в обговоренні. Також із радістю розповіла здобувачам про свій досвід навчання на Інституті права й можливості, які отримала. Дякую за захопливе й пізнавальне спілкування»,

поділилася враженнями Ірина Федун.

«Спілкуючись з учнями, не лише відчула себе вчителем, а й була приємно вражена атмосферою закладу, дисципліною й активністю його здобувачів, їхнім рівнем знань»,

зазначила Марина Конишева.

«Хвилювалася, що інформація може бути нецікавою, незрозумілою для учнів, однак вони довели зворотнє, за що їм велике дякую. Здобувачі дозволили мені відчути себе корисною. Із задоволенням проведу ще уроки в Нетішинському ліцеї №1»,

додала Анастасія Дячук.

Про пізнавальність і важливе значення таких зустрічей зазначили здобувачі освіти ліцею.

«Спілкування зі студенткою Інституту права Острозької академії було дуже цікавим. Ми дізналися, що саме вивчають студенти й побували у їх ролі, виконуючи завдання на різні теми. Представниця Острозької академії розповіла про свій досвід і надихнула старанно навчатися, щоб потім вступити до закладу вищої освіти. Ми ставили багато запитань. Серед нас є ті, хто планує пов’язати своє життя з галуззю права»,

зауважила ліцеїстка Анастасія Сахнюк.

«Зустріч була неймовірною. Ми дізналися багато нового. Я б із задоволенням відвідувала подібні заходи із залученням інших сфер науки. Наприклад, іноземної мови, бо в майбутньому планую здобути професію філолога й перекладача»,

сказала ліцеїстка Валерія Баталова.

Помічниця ректора з освітнього менеджменту, кандидатка економічних наук, доцентка, відповідальна секретарка приймальної комісії НаУОА Юлія Харчук підсумувала:

«Співпраця колективу Національного університету «Острозька академія» з адміністрацією, педагогічними працівниками й здобувачами Нетішинського ліцею №1 набирає обертів. Щиро дякую за щоденну, надзвичайно важливу, натхненну працю й професіоналізм директору ліцею Соболик Тамілі Анатоліївні та заступнику директора Рибачок Ірині Олександрівні. Дякую своїм колегам за щирість і професійність під час роботи з педагогами й здобувачами ліцею, керівнику юридичної клініки «Pro bono» Анні Кубан за якісну взаємодію. Разом наближаємо перемогу на освітньому фронті, вкотре доводимо, що Острозька академія – це традиція, що творить майбутнє».