Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозька академія – серед лідерів у рейтингу вишів на основі показника середнього бала НМТ абітурієнтів

14.03.2023

Національний університет «Острозька академія» посів 14 сходинку у рейтингу закладів вищої освіти на основі показника середнього бала НМТ абітурієнтів, яких у 2022 році зараховано до вишів на навчання за кошти державного або місцевого бюджетів. Серед вишів Рівненщини Національний університет «Острозька академія» тримає першість.

Рейтинг складений інформаційною системою «Вступ.ОСВІТА.UA». Середній бал сертифікатів національного мультипредметного тесту розраховано серед усіх осіб, зарахованих на навчання за кошти державного та місцевого бюджетів на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти за денною та заочною формами навчання.

На сайті osvita.ua зазначають, що оскільки кількість вступників на бюджет до закладів вищої освіти значно відрізняється в різних закладах освіти, для розрахунку рейтингового бала та ранжування закладів у рейтингу застосовано коефіцієнт довіри до середнього бала НМТ (15% рейтингового бала).

«До рейтингу не включені заклади вищої освіти, до яких у 2022 році зараховано менше ніж 5 осіб на бюджет, а також військові заклади вищої освіти (заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання) та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти. Також до рейтингу не потрапили деякі мистецькі заклади вищої освіти, для вступу до яких абітурієнти проходили виключно творчі конкурси. Під час складання рейтингу використані дані вступної кампанії 2022 року, отримані інформаційною системою «Вступ.ОСВІТА.UA» з Єдиної державної бази з питань освіти за договором з ДП «Інфоресурс»,

йдеться на сайті.

За словами помічниці ректора з освітнього менеджменту Юлії Харчук, до Острозької академії вступають абітурієнти з високими балами з усіх областей України. Те, що наш університет займає лідируючі позиції на Рівненщині та в Україні серед 201 ЗВО є результатом його цілеспрямованої діяльності та брендовості на ринку освітніх послуг України і світу.

Позитивним моментом рейтингу ЗВО України за середнім балом НМТ абітурієнтів є те, що його розробники обрали для ранжування якісні показники, а не лише кількісні. Адже проблемним аспектом формування багатьох рейтингів ЗВО України є акцентування уваги тільки на кількісних, а не якісних показниках. Помилково оцінювати престижність ЗВО лише за кількістю поданих заяв, не скоригованою на масштаби закладу, кількість його освітніх програм, конкурсних пропозицій, ліцензійний обсяг зокрема.

«Для порівняння візьмемо столичний заклад з ліцензійним обсягом на перший (бакалаврський) рівень вищої освіти 8474 особи, заклад обласного центру – 2785 осіб та ЗВО регіонального рівня з ліцензійним обсягом 1175 осіб (НаУОА). На скільки правильним буде сформований рейтинг таких закладів вищої освіти лише за кількісним показником – кількість поданих заяв. Закономірно, що ЗВО з більшим ліцензійним обсягом знаходитиметься серед лідерів. Чи справедливим є такий підхід у контексті відкритої та прозорої вступної кампанії, захисту прав абітурієнтів. Логічніше формувати рейтинги за конкурсом на одне бюджетне місце. І тоді за даними рейтингу на сайті osvita.ua ЗВО регіонального рівня з ліцензійним обсягом 1175 осіб мав конкурс 17,14 заяв на одне бюджетне місце, в той час як ЗВО з ліцензійним обсягом 8474 особи, лише 5,51 заяви на одне бюджетне місце. Надзвичайно цікавим питанням у контексті вступу є отримання ЗВО фактичного обсягу державного замовлення, порівняно з максимально погодженим Міністерством освіти і науки України. Для прикладу серед досліджуваних ЗВО – університет приватної форми власності отримав 26,2 % державного замовлення із максимально погодженого з середнім балом НМТ на бюджет 145,99, тоді як НаУОА як ЗВО державної форми власності з конкурсом понад 17 заяв на 1 бюджетне місце отримав лише 33,2 % фактичного державного замовлення від максимально погодженого з середнім балом НМТ на бюджет 176,3. Чому частка бюджетних місць у максимальному обсязі державного замовлення столичного ЗВО із дещо нижчим середнім балом вступників 172,94 становила 75,7%? Чому вступник із конкурсним балом 187 в НаУОА має навчатися на контракті, а вступники з значно нижчими балами у деяких ЗВО м. Харків, м. Київ, м. Львів – на бюджеті? Чому кошти в освітній галузі не завжди спрямовуються за талановитою молоддю, а йдуть на підтримку окремих ЗВО? Питання відкриті та потребують вирішення. Завдання провідних ЗВО України надавати якісні освітні послуги, формувати національно-патріотичну, збагачену духовними цінностями, професійну молодь, яка буде розбудовувати Україну, творитиме щасливе майбутнє! Саме з такою місією для бажаючих навчатися та професійно зростати завжди відкрита Острозька академія – традиція, що творить майбутнє!»,

зауважила пані Юлія.

Детальніше з рейтингом можна ознайомитися тут.