Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про когнітивні війни сучасності говорили в Острозькій академії

11.05.2023

У рамках співпраці між Національним університетом «Острозька академія» і Воєнно-дипломатичною академією імені Євгенія Березняка 10 травня відбулася лекція для студентів Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки.

Лекцію на тему «Когнітивні війни сучасності: аналіз чинників сприяння та домінантної стратегії досягнення «ефектів» (на прикладі повномасштабної збройної агресії рф проти України)» прочитала докторка політичних наук, професорка Воєнно-дипломатичної академії імені Євгенія Березняка, головна наукова співробітниця Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса Марія Кармазіна.

«Вітаю всіх віртуально у стінах Національного університету «Острозька академія». У нас відбудеться надзвичайно цікава лекція, присвячена когнітивним війнам сучасності. Ми розуміємо, що сьогодні війна точиться не тільки на полі бою. Вона пов’язана зі свідомістю людей. Бачимо, що агресор постійно використовує інформаційні технології впливу на нашу свідомість, аби посіяти паніку. Дуже раді, що пані Марія погодилася прочитати лекцію студентам Острозької академії на цю тематику»,

звернувся зі вступним словом доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук.

Під час зустрічі спікерка зазначила, що слово «війна» одне з найстаріших у словниковому запасі людства. За словами Марії Кармазіної, упродовж своєї історії людство говорило про різні типи війн: гарячі і холодні; на суші, в морі, повітрі; інформаційні, психологічні, адміністративні, економічні, дипломатичні, космічні тощо. 

«Зрештою на зламі ХХ-ХХІ століття ми почали розмірковувати про кібервійни, інтелектуальні, хакерські, гібридні війни. Для нас важливо збагнути, що зі зміною середовища, у якому відбувається війна, змінюються її цілі, але не інструменти ведення чи ресурси. Стратегії когнітивних війн є найрізноманітніші і наше завдання – не стати їхніми жертвами»,

підсумувала Марія Кармазіна.