Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Вічний і завжди актуальний Шевченко

09.03.2023

Сьогодні в Національному університеті «Острозька академія» відбувся захід, приурочений 209-річчю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка – українського мислителя, поета, громадського і політичного діяча, творчість якого стала важливим чинником у формуванні української нації.

Як заначила ведуча заходу, викладачка кафедри української мови і літератури Ірина Рабчук, він за досить короткий життєвий шлях став цілою епохою в нашій історії і нині продовжує консолідувати українців. У часи кривавої війни, яку росія розв’язала проти України, ми особливо відчуваємо дух незламного Кобзаря, чий голос пророче крізь віки закликає кожного з нас до боротьби за свою Батьківщину. Тому найкращий спосіб ушанувати пам’ять митця – читати, осмислювати і популяризувати його твори.

До уваги авдиторії організатори дійства запропонували студентський перформанс «Від Шевченкової весни до перемоги України», під час якого прозвучали пророчі поетичні рядки Великого Кобзаря.

Із вітальним словом з нагоди роковин Тараса Шевченка виступив доктор психологічних наук, професор, Герой України Ігор Пасічник:

«Про Шевченка можна говорити вічно, адже його твори постійно набувають нової семантики, є актуальними зараз і матимуть сенс у майбутньому. Його поезія наповнена експресією, динамікою, революційністю. Це справжній геній і великий пророк, який молився за українців і Україну».

Докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови і літератури Світлана Кочерга запропонувала учасникам заходу власну інтерпретацію творчості поета та Шевченка як особистості.

«Той, хто вирвався з кріпацької неволі втішався свободі і віршував посеред ночі. І нарешті він побачив свою скромну книжку – 115 сторінок і вісім текстів. Тут написано: «Кобзар Шевченка» і неповне ім’я Тарас. Усі три слова для нас стали кодом української нації. Книжка вийшла 1840 року, а через сім років вона стала заборонена і вилучена з обігу. Але вірші Шевченка неможливо було зупинити. Йдеться не лише про слово, а про ту вулканічну енергію, яка містилася між рядками, між словами. І цю енергію не можна було не відчути. Сталося неймовірне – відбувся біфуркаційний вибух і Україна народилася як нація. Після цих рядків, здавалось би простих, мелодійних, про красу нашого краю, про любов дівочу народжується Україна. Я переконана, що в кожному з нас є Шевченко. Ми стали доросліші, старші, мудріші і очевидно осягнули ті заповіді Шевченка, які не можна не розуміти, не відчувати особливо зараз – у період цієї страшної війни»,

зазначила Світлана Олексіївна.

Острозька академія ніколи не стояла осторонь величної постаті Тараса Григоровича. Відеоролик про те, як відроджений університет вшановував його пам’ять презентувала докторка психологічних наук, професорка, проректорка з навчально-виховної роботи Руслана Каламаж.

«Сьогодні з нагоди дня народження Шевченка ми вирішили показати вам невеликий архівний ролик, де можна побачити, як попередні покоління Острозької академії творили слово Великого Кобзаря. У ньому розповідається про встановлення рекорду України з найбільш масового читання поезії Шевченка у 2013 році. У 2014-му Острозька академія отримала свій перший статус рекордсмена, ставши єдиним українським університетом, який потрапив у книгу рекордів Гіннеса у номінації «Найдовший марафон читання», присвяченого 200-річчю з Дня народження Тараса Шевченка. Починаючи із 27 лютого, студенти безперервно читали вірші Тараса Шевченка. Відтак за 456 годин, зафіксованих на хронометрі, близько трьох тисяч учасників перечитали «Кобзар» 45 разів, а це – 11 250 творів. Також у відеоролику міститься невеликий коментар співробітників Музею історії Острозької академії. Я переконана, що ми незабаром вставимо ще один рекорд Гіннеса і він буде присвячений нашій перемозі»,

розповіла Руслана Володимирівна.

Тарас Шевченко – автор поезій, які перекладені понад 100 мовами світу, зокрема японською, корейською, арабською і навіть есперанто. Під час дійства Кобзарів Заповіт, що об’єднував і об’єднує покоління українців обов’язком щодо власного народу, закликом до його визволення і твердою вірою у краще майбуття зазвучав у виконані студентів факультету романо-германських мов польською, німецькою, англійською, французькою та іспанською.

Фінальним акордом дійства стало спільне виконання рядків твору «І мертвим, і живим…», у якому Шевченко порушує проблему національної гідності, честі й відповідальності перед народом, закликає до критичного перегляду історії та об’єднання заради українського відродження.