Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася публічна лекція від Центру спільних дій

07.12.2023

5 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася лекція на тему «Сильний, але не всесильний президент: як працює система стримувань і противаг у США». Спікерка Оксана Заболотна – керівниця напрямку національної аналітики Центру спільних дій.

Модерував захід Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА.

«Досвід наших партнерів треба вивчати, тому що вони мають вже сталі демократичні традиції й потужний інститут президентства. Ідея республіки народилася ще в часи Платона, Арістотеля й Цицерона, коли насамперед маємо будувати спільноту, яка прагне спільного блага. Нам потрібно домовлятися про це спільне благо й підтримувати одне одного у цьому прагненні. Це наша найважливіша потреба»,

зазначив Дмитро Шевчук.

Під час лекції Оксана Заболотна розповіла про форму правління у США, як обирається президент США, адміністративно-територіальний устрій, законодавчу владу, ухвалення законів, основні партії, інститут Президента США тощо.

До слова, Центр спільних дій – це громадська організація, яка займається аналізом державної та місцевої політики, впроваджує інструменти залучення громадян до прийняття рішень й участі в демократичних процесах і просуває демократичні зміни.