Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відбулася віртуальна екскурсія про живі традиції культури кримських татар «Miras. Спадщина»

05.06.2023

5 червня 2023 року за співпраці Громадської організації «Алєм», Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин й Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара Національного університету «Острозька академія» відбулася віртуальна інтерактивна екскурсія виставкою про живі традиції кримськотатарської культури «Miras. Спадщина». Модератором онлайн-події була директор Інституту досліджень української діаспори НаУОА, доктор історичних наук, професор Алла Атаманенко. Із вітальними словами до учасників зібрання звернулися засновниця і керівниця ГО «Алєм», член робочої групи «Культура та інформаційна політика» при Національній раді з відновлення України від наслідків війни Есма Аджієва, голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, професор Центру Східних Студій Варшавського університету, доктор історичних наук, професор Ірина Матяш.

«Крим сьогодні та завжди – це Україна. Кримськотатарський народ – корінний народ України, з яким ми нерозривно зв’язані історично. Його культура є самобутньою і неповторною. Сьогодні ми матимемо можливість побачити частину пам’яток цієї культури»,

зазначила на початку заходу Алла Атаманенко.

«Я думаю, що сьогодні ви зможете отримати не тільки візуальне задоволення, але ще ви набудете багато сенсів. Сенсів, що об’єднують українців і кримських татар»,

зауважила Есма Аджієва.

«Крим був і буде українським. Ми невіддільні і це найважливіше. Мені хотілося б щоб сьогоднішній захід ми присвятили події, яка буде за двадцять днів – Дню кримськотатарського прапора, 26 червня»,

вказала Ірина Матяш.

Екскурсію виставкою провів старший науковий співробітник Національного музею історії України, кандидат історичних наук Олексій Савченко. Він вів мову про особливості кримськотатарської культури, продемонстрував її унікальні пам’ятники, проводив паралелі з історії, фольклору та мистецтвознавства різних народів. Розповідь пана Олексія викликала неабиякий інтерес серед учасників зустрічі, тому опісля представлення виставки відбулася жвава сесія «питань – відповідей».

«Ми говоримо про традиційну кримськотатарську культуру як живе явище з безперервними традиціями. У нас є можливість подивитися більше сотні оригінальних експонатів, які зберігаються в Скарбниці Національного музею історії України, а також сховищах Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського і Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Деякі речі нам дали для експонування партнери виставки. Власне, це одна з найбільших оригінальних колекцій кримськотатарських артефактів XIX – початку XX століть, яка зберігалася і комплектувалася співробітниками Бахчисарайського, Ялтинського, Алуштинського музеїв на початку XX століття. При чому, що це унікальний час, коли самі ж носії культури, діячі кримськотатарського відродження були залучені до комплектації і збереження цих речей. І це надзвичайного важливо»,

розповів Олексій Савченко.

«Експозиція надзвичайно цікава, вона жива. Я не хочу говорити про національні меншини. Зараз ми з вами, народ України, переживаємо час, коли ми всі єдині. Для людини важлива її національна ідентичність. Ми відчули це в цій екскурсії, в цій експозиції. Я просила б пані Есму та пана Олексія, щоб такі зустрічі були в нас традиційними»,

поділилася думками директор Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук, професор Наталія Земзюліна.

Участь у заході взяли студенти і викладачі Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Острозької академії й Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, члени Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, представники громадськості та ін. 

У планах організаторів виставки підготувати та опублікувати тематичний каталог за матеріалами експозиції.

 

Довідково:

Виставка «Miras. Спадщина» відбувається в межах проєкту ГО «Алєм» «Сенси, що об’єднують», який реалізовується за підтримки Швейцарії.

Партнери проєкту: Скарбниця Національного музею історії України, Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. 

Куратори виставки: старший науковий співробітник Національного музею історії України, кандидат історичних наук Олексій Савченко та голова ГО «Алєм» Есма Аджієва.