Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася онлайн-конференція «Віденська конвенція про консульські зносини і сучасні виклики консульської служби»

03.05.2023

3 травня на базі Національного університету «Острозька академія» відбулася онлайн-конференція «Віденська конвенція про консульські зносини і сучасні виклики консульської служби». Подію організували Міністерство закордонних справ України, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, Українська Асоціація зовнішньої політики та Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА.

Модерували захід Ірина Матяш – докторка історичних наук, професорка, Голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, професорка Центру Східних Студій Варшавського університету, а також Алла Атаманенко – докторка історичних наук, професорка, директорка Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара, професорка кафедри міжнародних відносин НаУОА, членкиня Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин.

Із вітальними словами до учасників звернулися Ірина Матяш, Голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин; Роман Горяйнов, директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України; Геннадій Надоленко, директор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ України, Надзвичайний і Повноважний Посол.

«Сьогоднішня конференція є дуже важливим заходом як для Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, так і для його партнерів, особливо для працівників консульств і дипломатичних служб. Сподіваюся, що когорта дослідників історії консульської служби поповниться сьогоднішніми студентами, які будуть продовжувати нашу історичну місію»,

наголосила Ірина Матяш.

«Широкомасштабна російська агресія рф призвела до вимушеного виїзду закордон громадян України, передусім жінок, дітей і осіб похилого віку. Консульська служба забезпечила ефективний кризовий менеджмент у режимі 24/7 для захисту кожного українця, який потрапив у скрутну ситуацію за межами країни й потребував допомоги від держави. З огляду на такі виклики конференція є актуальною і важливою»,

зазначив Роман Горяйнов.

«Щиро вітаю всіх учасників й організаторів конференції. Тема заходу є дуже цікавою, адже вже 60 років Віденська конвенція про консульські зносини є невід’ємною складовою міжнародного права. Фактично вона визначає всі принципи і правила, що регулюють діяльність консульських установ в усьому світі. Завдяки цій конвенції ми можемо бути впевненими, що консульська служба працює відповідно до встановлених стандартів і норм, а також забезпечує захист прав й інтересів громадян України в будь-якій країні світу»,

додав Геннадій Надоленко.

Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА привітав учасників конференції та передав вітання від ректора Національного університету «Острозька академія», доктора психологічних наук, професора Ігоря Пасічника. Він зазначив, що перед консульською службою є надзвичайно потужні виклики, зумовлені російською агресією:

«Ми всі розуміємо, що це справді дипломатичний фронт, де наші консули, посли, представники Посольств працюють задля перемоги України. З іншого боку, агресор робить все можливе, щоб на дипломатичному фронті зневажити образ України, перервати наші зв’язки із союзниками і так завдати нам максимальної шкоди. Ми відчуваємо, наскільки робота консульської служби, дипломатії України є потужною та ефективною. Щоб долати ці виклики, важливо проводити серйозну наукову експертизу. Надзвичайно вдячний всім організаторам сьогоднішньої конференції, адже саме такі заходи дають змогу обговорити експертні висновки й запропонувати можливі шляхи ефективної протидії тим загрозам, які постали перед нашою дипломатією. Острозька академія приділяє значну увагу якісній підготовці фахівців у галузі міжнародних відносин. Тому ми дуже цінуємо співпрацю з партнерами, зокрема й партнерами, які є організаторами цієї конференції».

Експертну групу представляли: Володимир Хандогій, президент Української Асоціації зовнішньої політики, Надзвичайний і Повноважний Посол; Дмитро Шевченко, канцлер Українського вільного університету (Федеративна Республіка Німеччина); Евген Чолій, Почесний консул України в Монреалі (Канада); Ірина Іващук, докторка економічних наук, професорка, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету, Почесний консул Республіки Сенегал в Україні.

«У цей критичний час, коли росія продовжує черговий геноцид, Україна потребує дуже здібних, досвідчених і відданих дипломатів, які можуть ефективно переконувати західний світ, що Україна не тільки захищає свої кордони, але й усю Європу, разом із країнами НАТО, від імперських планів авторитарного режиму росії. Тому в найкращих інтересах західного світу допомогти Україні виграти цю геноцидну війну ще в цьому році і так значно сприяти миру, безпеці, стабільності, економічному розвитку у світі»,

зазначив Евген Чолій.

Також під час конференції виступили переможці Всеукраїнського конкурсу студентських есе до 60-ї річниці ухвалення Віденської конвенції про консульські зносини та їхні наукові керівники: Дмитро Ткач, доктор політичних наук, професор, Надзвичайний і Повноважний Посол; Олена Балабан, студентка ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК»; Антон Разін, студент Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Підсумкову частину науково-дипломатичної події координував науковий співробітник Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА, інформаційний секретар Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Назар Мартинюк.

«Було цікаво почути багато корисної інформації про історію та сьогодення консульської служби України безпосередньо з вуст Надзвичайних і Повноважних Послів, чинних консулів й осіб, які в різний час своєї професійної діяльності допомагали її розвивати. Сьогодні працівники українських консульських установ виконують багато важливих функцій, які допомагають кращій адаптації українських громадян за кордоном; долучаються до різних проєктів публічної дипломатії, які сприяють кращій репрезентації України в очах іноземців. Проведена конференція була інформативною і змістовною, тому хочеться висловити подяку всім її організаторам і спікерам»,

поділився враженнями студент Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки НаУОА, член Наукового товариства студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина Назар Приймак.

***

Відеозапис прямої трансляції конференції можна переглянути на офіційному YouTube-каналі Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин: https://www.youtube.com/watch?v=at3E0_tmjtI