Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулося відкриття виставки Інни Харчук

30.11.2022

30 листопада на базі арт-кластеру Національного університету «Острозька академія» відбулося відкриття виставки «Береги» авторства Інни Харчук – рівненської художниці, чиї твори знаходяться в багатьох приватних колекціях світу.

Ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник зазначив:

«Виставка «Береги» – це неймовірна приємність для Острозької академії. Твори пані Інни демонструють, що насамперед у ній поєднані дві категорії: зовнішнє і внутрішнє. Пані Інна знайшла свій стиль. У неї велике майбутнє як художниці. Чим більше в Україні буде таких мисткинь як пані Інна, тим більше будуть радіти наші серця. Сподіваюся, ще не одна її картина прикрасить виставку в Острозькій академії».

Заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Сергій Гемберг наголосив:

«Від усієї Рівненщини дякую пані Інні за її прекрасний талант і творчість. Дуже патріотично, що вона дозволила нам показати свої роботи в Острозькій академії, яка разом з Острогом є духовним, мистецьким центром. Хочу подякувати пані Інні й за те, що можемо використовувати її творчість для популяризації Рівненщини. Такі роботи – це найкраща репрезентація України, оскільки перемога принесе і вже приносить великий попит на якісне справжнє українське, яке потрібно показувати всьому світу».

Керівник арт-кластеру НаУОА Микола Бендюк зауважив, що найцікавіші твори мистецтва тоді, коли художник пропускає через себе, не копіює, надихається чимось, але робить своє. 

«Пані Інна належить до тих художників, які почали робити по-своєму. Недосказаність, чисте полотне, яке змушує нас думати про те, що далі. Мистецтво хороше саме тоді, коли змушує думати; воно справжнє, коли ми співавтори з художником. Упевнений, що пані Інна в майбутньому буде тільки вдосконалюватися й розвиватися».

Інна Харчук зауважила, що виставка робіт «Береги» демонструє її творчі пошуки й рефлексії до й під час повномасштабної війни:

«Роботи, зібрані з різних серій, як береги, до яких мене прибиває в різні періоди проживання емоцій, і виказує мою реакцію на прожите».

За словами художниці, творчі роботи виставки демонструють пошук у галузі нового поняття роду, спадку пам’яті, вірності своєму корінню й культурі. На думку Інни Харчук, кожне покоління залишає слід у культурній спадщині своєї країни і стає «Оберегом» для наступного.

«Основним дослідженням крізь призму моєї творчості є рід і його цінності. Тобто що в собі має поняття роду, покоління, сім’ї, цінності творення, народження. Розглядаю гуманність української нації як неспроможність до деструкції, і навпаки, поняття роду, як синоніму до слова «збереження». Живопис підкреслює поняття спадку пам’яті, який тонкою лінією проходить крізь кожну наступну роботу з цієї серії. Образи, що формують те втрачене й неосягненне набуте – обнадійливе, виливаються у фігуративні обриси, підкреслені спектральними гострими кольорами, які ніби з минулого випливають в реалії, вказуючи на повторність і прекрасність змін».

Інна Харчук додала, що роботи у виставці зображають особистісне прийняття й проживання емоцій, перехід від нестабільного стану до спокою й віри.

«Мені дуже приємно, що від початку повномасштабного вторгнення маю можливість показати свої роботи саме тут, на Рівненщині, в Острозькій академії»,

підсумувала Інна Харчук.

Враженнями від виставки поділилася студентка 1-го курсу другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП «Українська мова та література» Оксана Швая:

«Виставка «Береги» Інни Харчук – подія, після якої в душі розквітає кожна українська мальва спогадів. Те, що в пам'яті – вічне. Світлини допомагають берегти цю пам'ять якомога довше в чітких кольорах, а картини художниці, після перегляду, займають окреме місце в наших серцях. У них зібрано все, що нас хвилює з будь-якої причини. Упевнена, що цю творчість неможливо сплутати з іншими роботами й вдячна Острозькій академії за можливість відвідати цю подію».

До слова, виставка картин Інни Харчук триватиме до 23 грудня 2022 року.