Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозька академія – перший заклад вищої освіти у Східній Європі

30.06.2022

Національний університет «Острозька академія» є наступником першого закладу вищої освіти східнослов’янських народів – Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Заснував академію у 1576 році князь Василь-Костянтин Острозький. Його племінниця, княжна Гальшка Острозька, надала велику суму грошей на розбудову закладу.

Острозька слов’яно-греко-латинська академія поєднала в собі візантійську й західноєвропейську культури. На той час це був перший такий навчальний заклад, тому можна говорити про його особливий характер. Студенти XVI століття мали змогу вивчати в академії сім вільних наук: предмети «тривіуму» (граматику, риторику, діалектику) й «квадривіуму» (арифметику, геометрію, музику й астрономію). Окрім цього, студенти вивчали й вищі науки: філософію, медицину й богослів’я. Остання є обов’язковою для навчальної програми в академіях. Тому викладання богослів’я в Острозькій слов’яно-греко-латинській академії XVI століття свідчить про те, що це була справді школа вищого типу, а саме академія.

Після заснування князем Василем-Костянтином Острозьким цього закладу, видатними її діячами були багато науковців, культурних, політичних і релігійних діячів. Наприклад викладацькою діяльністю займалися: педагог, письменник-полеміст, поет й перший ректор академії Герасим Смотрицький; грецький вчений, випускник Падуанської академії, деякий час ректор Острозької академії Кирило Лукаріс; викладач грецької мови, випускник Падуанської академії Никифор Кантакузин-Парасхес; астроном, математик, доктор медицини, випускник Краківського й Падуанського університетів Ян Лятош; літератор Дем’ян Наливайко. 

Крім викладачів, до академічної спільноти можна віднести й відомих випускників: філолога, богослова, письменника, автора першої фундаментальної слов’янської «Граматики» (1619 рік) Мелетія Смотрицького; гетьмана війська Запорізького Петра Конашевича-Сагайдачного, одного з лідерів переможної битви під Хотином у 1621 році; першого ректора київської братської школи Іова Борецького; засновника скиту манявського Іова Княгиницького. Окремо ще зазначимо про Івана Федоровича і його друкарню, яка разом з Острозькою академією взаємодоповнювали одна одну. Саме в цій друкарні у 1581 році побачила світ перша повна слов’яномовна «Острозька Біблія».

Випускники Острозької академії творили історію української освіти й культури. У 1632 році з їхньою допомогою було засновано Києво-Могилянську академію. Тобто результати діяльності першого закладу вищої освіти на теренах Східної Європи, який на жаль припинив своє існування у 1636 році, не зникли безслідно.

Історія відродження Острозької академії в незалежній Україні розпочинається 12 квітня 1994 року з Указу Президента України. Після наступних указів Президента України розбудова Острозької академії набрала нових обертів.

У жовтні 2000 року Острозькій академії надано статус національного університету, а в липні 2009 Кабінет Міністрів України надав Острозькій академії статус самоврядного (автономного) дослідницького національного закладу вищої освіти. У 2010 році Національний університет «Острозька академія» став членом Європейської асоціації університетів.

2014 рік теж є важливим в історії закладу, адже Острозька академія потрапила до Книги рекордів Гіннеса в номінації «Найдовший поетичний марафон» за проведення безперервного 456-годинного марафону читання «Кобзаря» до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

У 2017 році в Острозькій академії відкрили перші в Україні спеціальності «Національна безпека» і «Громадське здоров’я», а також започаткували «Острог Forum» – платформу для публічного обговорення головних соціальних, культурних і політичних проблем України.

У 2019 році в рамках 25-річчя відродження Острозької академії відбулося урочисте відкриття нового академічного корпусу, обладнаного за допомогою новітніх технологій.

Національний університет «Острозька академія» XXІ століття й Острозька слов'яно-греко-латинська академія XVI століття відрізняються за особливостями організації навчального процесу й повсякденного життя. Але спільним є те, що тоді й тепер Острозька академія прагне виховати справжню українську еліту, яка творитиме майбутнє нашої держави. Адже закладені ще в ХVI столітті в академії морально-етичні цінності й сформовані міцні історичні традиції стали основою сучасної академічної доброчесності Національного університету «Острозька академія».

Сьогодні Острозька академія є одним із провідних закладів вищої освіти в Україні. Вона відіграє важливу роль у підготовці висококваліфікованих фахівців, здійснює велику роботу у сфері духовного відродження української нації, вихованні молодого покоління на принципах християнської моралі.

Шановні абітурієнти! Запрошуємо вас вступати до Національного університету «Острозька академія». Обирайте якісне навчання в першому закладі вищої освіти на теренах Східної Європи! Острозька академія чекає на вас