Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Волонтерський фронт: про допомогу внутрішньо переміщеним особам

30.03.2022

За час війни Рівненщина стала логістичним і координаційним центром України щодо надання гуманітарної й іншої допомоги, а також прихистком для людей, які залишили свої помешкання, втікаючи від російських агресорів. У Рівному й області діють чимало волонтерських організацій, які допомагають ЗСУ і внутрішньо переміщеним особам.

Однією з таких організацій є Центр забезпечення одягом внутрішньо переміщених осіб у Рівному, який 28 березня розпочав свою роботу в палаці культури та спорту «Хімік». Координаторкою центру є Тетяна Хомич – заступниця директора Інституту права з виховної роботи НаУОА, викладачка кафедри теорії та історії держави і права. У центрі волонтерять багато студентів і випускників Острозької академії:

«Спочатку я запропонувала приєднатися студентам Інституту права, а потім ми попросили усіх деканів оголосити про набір волонтерів. Сьогодні є вже більше 20 постійних волонтерів з Острозької академії. Студенти допомагають позмінно, бо намагаються і слухати пари, і сортувати одяг. Чимало й випускників цього закладу волонтерять у нашому центрі».

На думку Тетяни Хомич, після початку воєнних дій, Україна розділилася на дві частини – ЗСУ і волонтерів:

«Я шукала, де можу бути найбільш корисною, тому вирішила приєднатися до волонтерів. Серед них були випускники Острозької академії, з якими спілкувалася. Так потрапила в логістичний центр від Рівненської обласної державної адміністрації».

Вона додає, що у цьому центрі займалися формуванням і видаванням замовлень, а також обліком гуманітарних вантажів з Європи. Волонтери логістичного центру отримували замовлення, вантажили вагони гігієною, продуктами харчування, інвентарем для ЗСУ. Пані Тетяна каже, що заявок на одяг і взуття було дуже мало, тому через їх надлишок вирішили створити центр, де б видавали одяг внутрішньо переміщеним особам, які сьогодні проживають у Рівненській області. 

«Новий чоловічий одяг, білизну, що підходять для військових, ми надсилаємо армії. Натільну білизну, спортивні костюми отримують госпіталі для солдатів. Жіночий і дитячий одяг гарної якості віддаємо людям, а все інше (поганої якості) використовується на плетіння сіток. Видаємо ще взуття, постіль, подушки, ковдри, пледи для дорослих і дітей. Із 30 березня формуємо гігієнічні набори найнеобхідніших речей»,

додає Тетяна Хомич.

За словами пані Тетяни, до центру звертаються дуже багато рівнян, які приносять нові речі, м’які й розвиваючі іграшки тощо. Таких волонтерів координують із людьми-переселенцями, які цього потребують. Пані Тетяна каже, якщо люди приходять до них, то їх забезпечують усім необхідним, крім харчування.

Також, у частині, де видають одяг, працюють внутрішньо переміщені особи. Вони, щоб відволіктися, просять про роботу в центрі, бо багато їхніх родичів залишилося в областях, де зараз небезпечно. Але центр не обмежується лише Рівненщиною: якщо з інших областей будуть приїжджати переселенці, то, за словами пані Тетяни, і їм допомагатимуть.

Тетяна Хомич підсумовує, що бажає Україні лише одного – якнайшвидшої перемоги:

«У тому, що переможемо саме ми, я не сумніваюся. Хотілося б, щоб цей центр із видачі одягу в нас працював якомога менше. Сподіваюся, що в Україні вже не буде внутрішньо переміщених осіб, а всі вони зможуть повернутися до своїх домівок, які залишилися цілими і неушкодженими, так само, як і люди».

Усі охочі допомогти можуть приходити в палац культури та спорту «Хімік» (другий поверх) у Рівному, де розміщується Центр забезпечення одягом внутрішньо переміщених осіб. Волонтери працюють щодня з 10 до 16 години.

Ми теж віримо, що війна незабаром закінчиться нашою перемогою й пануватиме мир! Слава Україні! Героям Слава!

 

Читайте також: