Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Духовний фронт: про українську національну ідею говорили в Острозькій академії

28.06.2022

28 червня у Національному університеті «Острозька академія» відбулася всеукраїнська конференція з міжнародною участю «Українська національна ідея: генеза, сутність та реалізація». До організації конференції долучилися також Інститут проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, кафедра державної політики та врядування Національного університету «Львівська політехніка» і Львівське обласне товариство «Знання» України.

Перед початком конференції відбувся онлайн-молебень у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького.

Роботу конференції розпочали із вшанування пам’яті полеглих захисників, які загинули під час оборони незалежності України.

Під час відкриття учасників привітали: ректор Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник; доктор філософських наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук; доктор педагогічних наук, професор, керівник науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НаУОА Василь Жуковський; Президент Українського Біблійного товариства Григорій Комендант; доктор психологічних наук, академік, професор, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук Іван Бех.

«Насамперед хочу привітати вас із Днем Конституції, бо назва конференції, зокрема генеза українського націоналізму, пов’язана з нашою Конституцією. У цій несправедливій, мародерчій війні з боку агресора ми відстоюємо конституційні права, державність. Майдан 2014 року, війна показують, наскільки Україна поліетнічна і наскільки представники різних національностей відстоюють зараз Україну як державу. Будь-яка національність та й загалом держава формувалися на націоналізмі й моралі. Бачимо, до чого може призвести руйнація моральних принципів, особливо християнських. На жаль, конференція проходить онлайн, але будемо просити Бога, щоб продовження цього заходу відбулося вже офлайн в мирній Україні»,

зазначив ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.

Доктор філософських наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук зауважив: конференція є дуже важливою й актуальною сьогодні, а також – це гарний науковий завершальний акорд в Острозькій академії.

«Острозька академія надзвичайно піклується про формування української національної державної еліти. Ми не розмежовуємо націоналізм і державу, вважаємо що українська держава повинна будуватися на засадах національної ідеї, яка пов’язана з інтересами нашої країни. Радий, що попри війну, ті виклики й небезпеки, які створила російська федерація, ми всі змогли сьогодні зібратися. Сподіваюся, що результат нашої конференції буде важливим для України»,

додав Дмитро Шевчук.

Доктор педагогічних наук, професор, керівник науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НаУОА Василь Жуковський наголосив:

«Конференція має на меті проаналізувати нашу національну ідею ще раз, осмислити її, а головне – окреслити шляхи реалізації. Найкращою реалізацію цієї ідеї є масовий героїзм на Сході України і по всій нашій державі. Ми прагнемо мати свою потужну національну ідею, навколо якої б об’єдналися всі громадяни України. Бажаю всім успіхів і щоб Господь благословив нас на плідну, ефективну конференцію».

Президент Українського Біблійного товариства Григорій Комендант сказав:

«Хочу привітати вас із такою важливою подією. Вірю, що ця конференція буде благословенною, бажаю, щоб вона пройшла в дусі єднання й розуміння, бо ми живемо в нелегкий час. Від імені Українського Біблійного товариства бажаю вам Божих успіхів, а коли Бог благословить, то ви будете благословенні».

Іван Бех, доктор психологічних наук, академік, професор, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук підсумував:

«Наша конференція з цією великою одвічною ідеєю буде тим світочем, який вказуватиме, що в житті є щось більш значуще, суттєвіше й гуманніше, ніж певна конкретна матеріальна потреба. Тому бажаю вам великих успіхів і до світлої перемоги».

Робота конференції складалася з виступів учасників на пленарному засіданні, а також на двох секціях. 

Під час пленарного засідання учасники конференції представили такі доповіді:

  • Василь Пасічник, доктор наук з державного управління, доцент, доцент кафедри державної політики та врядування Національного університету «Львівська політехніка» розповів про українську національну ідею; 
  • Little Bruce, PhD in Philosophy at Southeastern Baptist Theological Seminary виступив із темою «Principles for national coherence»;
  • Василь Кушерець, член-кореспондент НАПН України, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки, голова правління Товариства «Знання» України, президент Університету сучасних знань закцентував увагу на духовних основах національної ідеї.

До слова, за результатами конференції планується підготовка й видання електронного збірника тез. Тези потрібно надсилати до 10 липня на адресу nauka@oa.edu.ua