Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

28 червня – День Конституції України

28.06.2022

Щороку 28 червня в Україні відзначають визначне національне свято – День Конституції. 26 років тому Верховна Рада України ухвалила Основний Закон нашої країни як фундамент розбудови незалежної демократичної європейської держави, дотримання прав і свобод людини, відповідних умов для самореалізації українських громадян.

Конституція має найвищу юридичну силу, їй підпорядковуються інші закони. Конституція наголошує на абсолютній цінності людини, її життя й здоров'я, честі та гідності, недоторканності й безпеки.

Віталій Лебедюк, доцент кафедри національної безпеки та політології, кандидат наук з державного управління, керівник Школи політичної аналітики «Поліс» зазначає:

«Мало хто задумується, чому Конституцію називають Основним Законом. І йдеться не тільки про те, що конституція будь-якої держави є основою усієї її нормативно-правової системи, а й про те, що вона відображає так званий «суспільний договір». Тому диктатори або автократи так часто намагаються змінити конституцію під себе. Українське суспільство досить чутливо ставиться до таких зазіхань. Прикладом цього є Революція Гідності, яка спричинила перехід нашої держави до парламентсько-президентської форми правління, щоб влада не могла сконцентруватися в одних руках. Це вкотре повинно нагадувати нам, що Конституція має бути практичним документом, який відображає суспільний консенсус із владою щодо розподілу її повноважень. Про це потрібно постійно пам'ятати».

Зараз наша держава переживає важкі часи. Саме сьогодні від кожного з нас залежить майбутнє України на шляху до демократичних трансформацій, формування національної свідомості й патріотизму. 

У цей день щиросердечно бажаємо вам насамперед миру й найшвидшої перемоги над ворогом, міцного здоров’я, щастя, а також взаєморозуміння для подальшої розбудови української державності.

Нехай в Україні завжди панують любов, злагода й Божа ласка! 

Слава Україні! Героям слава!