Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Привітання з Днем академії від настоятеля студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василя Жуковського

27.10.2022

Острозька академія має свою унікальну історію, якої не має жоден інший виш України і дуже рідко який університет світу.

Острозька академія XVI – XVII століття постала, щоб виконати свою величну доленосну місію – допомогти українському народові розкрити духовно-моральний потенціал Біблії рідною мовою й підготувати національну еліту для подальшого історичного поступу.

Свою місію давня Острозька академія виконала з честю. Свідченням цього стала випущена у 1581 році Острозька Біблія доступною мовою й численні випускники, які очолили різні сфери суспільного життя.

Частина з випускників пройшла найвище випробування часом й отримала високу оцінку православної Церкви через причислення до лику святих. Серед них Іов Борецький, пізніше митрополит Київський і Всієї Руси-України й Петро Конашевич, пізніше гетьман війська Запорізького.

За подвижницьку працю на благо людей і Церкви були причислені до лику святих засновник Острозької академії благовірний князь Василь-Костянтин Острозький і другий ректор академії Кирило Лукаріс, який п‘ять разів – найбільше в історії Церкви – обирався Вселенським Патріархом.

Зі здобуттям Україною незалежності почала розбудовуватися й нова система вищої освіти. Більшість закладів вищої освіти були створені, щоб надавати освітні послуги.

Острозька академія у 1994 році прийшла в систему освіти незалежної Української Держави, щоб виконувати унікально важливу місію, – плекати біблійні цінності в молодого покоління молодої держави, здійснювати духовно-моральне виховання на християнських цінностях, формувати високоморальну особистість. І вона виконувала й продовжує виконувати з честю цю високу місію.

Сьогодні в час російської агресії викладачі і студенти Острозької академії складають іспит особистої й громадянської зрілості на полі бою і в тилу, допомагаючи здобути перемогу над ворогом.

Нині з різних причин небагато викладачів і студентів моляться в академічному храмі. Думається, що ця духовна криза тимчасова й молодь знову, як у кращі часи, заповнить приміщення своєї святині, щоб набувати духовної сили і зрілості, демонструвати свою причетність і відданість християнським цінностям.

Бажаємо своїй альма-матер продовжувати виконувати свою високу історичну освітню місію – плекати високоморальних особистостей, формувати професіоналів своєї справи, виховувати патріотичних і жертовних державотворців.

Бажаємо також численних і відданих абітурієнтів, творчих і старанних студентів, достойних випускників, мудрих педагогів.

Бажаємо перемоги й миру нашій державі, щоб нам жити і працювати, навчати і вчитися без повітряних тривог, без вимикання світла, без жертв і руйнувань у вільній і незалежній державі Україні.

З Днем Академії, пане ректоре, викладачі, спудеї, співробітники, випускники й друзі Острозької академії!