Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Наукова бібліотека Острозької академії як сучасний простір для навчання

26.01.2022

Історія Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія» розпочинається ще з XVI століття, коли було засновано перший заклад вищої освіти у Східній Європі – Острозьку слов’яно-греко-латинську академію. За цей час бібліотека удосконалилась та розширила свою базу, а після відродження університету – значно поповнилась різними монографіями, підручниками, посібниками, тощо.

Сьогодні Наукова бібліотека Острозької академії – це сучасний автоматизований бібліотечно-інформаційний центр, який забезпечує доступ до фондів й електронних ресурсів. Серед основних місій: збір, збереження, систематизація високоякісних джерел і наукових досягнень викладачів університету в колекції; розвиток потенціалу цифрової бібліотеки; забезпечення доступу до глобальних інформаційних ресурсів, а також літературою університетських наукових процесів. На сьогодні книжковий фонд бібліотеки налічує 558 тисяч примірників.

Про структуру бібліотеки розповідає її директор Юрій Коцюк:

«Наукова бібліотека складається з круглого корпусу, який є унікальною спорудою. Зокрема, Ігор Демидович брав участь у його проектуванні. Цей корпус, напевно, такий єдиний в Україні. Маса людей любить біля нього фотографуватися, але одночасно це й книгозбірня. Також ми маємо ще старий корпус, де зберігаються книги, які можна взяти на абонемент і тут розташовані ще й читальні зали». 

Бібліотека від початку свого існування позиціонує себе як віртуальна. У 2002 році розпочалися роботи з упровадження комп’ютерних технологій.

«Насамперед, це була мрія Ігоря Демидовича. Віртуальна бібліотека – не просто комп’ютери, це ті сервери й послуги, які бібліотека готова надавати, використовуючи мережу Інтернет. Я вважаю, що на сьогодні ця мета досягнута й ми можемо назвати нашу бібліотеку віртуальною»,

зазначає Юрій Коцюк.

Пан Юрій додав, що це можливо завдяки тому, що бібліотека більше уваги приділяє розробці власних електронних ресурсів, обслуговуванні інформаційних запитів користувачів, а також проведенню різноманітних навчань. Відкриті джерела з інтернету залучаються до каталогу бібліотеки, щоб читачам було зручно мати до них доступ. Звичайне обслуговування відвідувачів, коли надаються примірники для читання у межах бібліотеки чи вдома, теж функціонує.

Наукова бібліотека активно впроваджує інноваційні технології. Зокрема у 2015 році була створена система управління методичним забезпеченням і літературою LitPro. Юрій Коцюк розповідає, що метою її розроблення було налагодження ефективного зв’язку між бібліотекою й навчальним процесом. 

«Головне завдання LitPro – це збирати інформацію про те, які підручники потрібні для забезпечення навчальних курсів. Кожен викладач, який готує свій курс, повинен також створювати список використаних джерел для його вивчення і їх оновлювати. Лаборанти мають можливість вносити в систему LitPro списки джерел, які рекомендують викладачі. Відповідальні бібліотекарі перевіряють ці списки. Якщо в нас немає таких книг, то здійснюється їхнє замовлення. Ми використовуємо систему LitPro для цільового замовлення літератури, конкретно для забезпечення навчальних потреб»,

додає директор бібліотеки.

За словами пана Юрія, система LitPro отримала популярність не тільки в бібліотекарів і лаборантів, але й у викладачів і студентів. Викладачі, наприклад, можуть контролювати, чи правильно внесена актуальна література в їхніх курсах, а студенти – переглядати в будь-який момент, які підручники потрібно читати для предметів.

Крім цього, Наукова бібліотека має свої інформаційні системи. Центральною є автоматизована бібліотечна інформаційна система, скорочено – АБІС Koha. Вона є безкоштовною, використовується як електронний каталог, у якому є всі книги, розташовані в бібліотеці, а також бібліографічні описи. Містить АБІС Koha й підручники, що знаходяться в системі LitPro або є в електронному варіанті. Юрій Коцюк каже, що бібліотека планує використати систему Koha, щоб консолідувати всю інформацію в одному місці й не розглядати велику кількість джерел.

«Бібліотека має ще й англомовні посібники з повними бібліографічними описами. Також рік тому ми додали зі світового каталогу Open Library близько ста тисяч електронних книг. Ми маємо ще й систему EPrints, яка використовується, щоб депонувати в електронному вигляді напрацювання наших викладачів або наукові збірники. У нас є сховище електронних книг, яке формуємо самостійно»,

наголошує пан Юрій.

Наукова бібліотека займається і значною кількістю сайтів. Наприклад, сайт Journals NUOA, де розміщені електронні наукові журнали, які видаються в Острозькій академії. Є сайт Конференції НаУОА, призначений для створення віртуальних конференцій і забезпечення їхнього проведення. Бібліотека також опікується системою Moodle. Є й науковий покажчик – доволі деталізований перелік публікацій викладачів університету. Більша частина цих публікацій є в електронному вигляді.

«Бібліотеку» можна розшифрувати як два слова: книга і сховище. На сьогодні, я вважаю, що основне завдання бібліотеки – це інформаційне забезпечення. Так, ми слідкуємо за наповненням й актуальністю фондів, здійснюємо бібліографічний опис. Але бібліотеки покликані ще й формувати власні інформаційні ресурси й систематизувати власні джерела»,

підсумовує Юрій Коцюк.

Своєю діяльністю Наукова бібліотека прагне зберегти й розвивати кращі історичні традиції Національного університету «Острозька академія». 

Покликання на сайт Наукової бібліотеки: https://lib.oa.edu.ua/