Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася конференція «Графіка в бункрах. Ніл Хасевич - головний художник УПА»

28.11.2022

25 листопада на базі арт-кластеру Національного університету «Острозька академія» відбулася конференція «Графіка в бункрах. Ніл Хасевич – головний художник УПА», присвячена 80-тій річниці створення Української повстанської армії. Організаторами конференції є Острозька академія, музей Шереметьєвих і ГО «Мануфактура креативних індустрій».

Зі вступним словом звернувся Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА:

«Вітаю всіх гостей у стінах Острозької академії. Дуже важливо, що сьогоднішня наукова подія відбувається очно. Надзвичайно приємно, що ми дуже швидко мобілізувалися й організували цей захід. У сучасних умовах він надзвичайно потрібний, бо дає інтелектуальну віддушину для нас. Сподіваюся, ми будемо мати гарні дискусії, присвячені Нілу Хасевичу, Українській повстанській армії. Дякуємо, що долучилися до нашого арт-бункра».

Під час конференції виступали: доктор історичних наук, професор кафедри історії ім. проф. М. П. Ковальського Володимир Трофимович; завідувач відділу історії Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук; історик Андрій Жив’юк; підприємець, колекціонер, меценат Олексій Шереметьєв; репортер телеканалу 2+2, журналіст Руслан Ярмолюк; фотохудожник Олександр Харват; керівник Відділу освіти, культури, молоді та спорту Шпанівської ОТГ Юрій Шадий; керівник ГО «Мануфактура креативних індустрій» Олександр Гребенюк; модерував конференцію керівник арт-кластеру НаУОА Микола Бендюк.

Зокрема під час конференції:

  • Володимир Трофимович розповів про передумови й причини створення Української повстанської армії на Волині; 
  • Ігор Марчук закцентував увагу на діяльності Ніла Хасевича у складі мистецького гуртка «Спокій»; 
  • Микола Бендюк проаналізував діяльність Ніла Хасевича як художника й окремо розповів про теоретичну концепцію історії мистецтва, яку пропагував Хасевич і своїм учням, і бійцям повстанської армії, пишучи їм листи й лекції; 
  • Андрій Жив’юк розповів про систему й принципи розробки нагород в УПА;
  • Олексій Шереметьєв зазначив про свою колекцію й про ті її експонати, які й сьогодні є на виставці, присвяченій Нілу Хасевичу; 
  • Юрій Шадий запропонував створити на базі сайту обласної адміністрації ресурс, на якому будуть зазначені всі місця Рівненської області, пов’язані з діяльністю УПА;
  • Руслан Ярмолюк запропонував створити мінівідео розповіді, у яких популяризуватиметься діяльність повстанської армії й Ніла Хасевича зокрема; 
  • Олександр Харват розповів про свій новий фотопроєкт зі світлинами, на яких будуть зображені місця, пов’язані з діяльністю Ніла Хасевича;
  • Олександр Гребенюк ознайомив присутніх із планами створення Музею Ніла Хасевича в Рівному.

«Ми повертаємо постать видатного художника, яку радянська пропагандистська машина стерла і з історії, і з пам’яті українців. Завдання конференції – озвучити нові напрацювання дослідників, які з’явилися в останні роки й надати цим фактам розголосу, опублікувавши їх як у збірнику кафедри історії НаУОА, так і в інших наукових і науково-популярних виданнях»,

зазначив Микола Бендюк.

 

Коротка довідка:

Ніл Хасевич – це український художник, графік, громадський і політичний діяч родом із Рівненщини. Він є розробником «бофонів, відзнак, плакатів та агітаційних листівок УПА. Зокрема, створив ескізи Хреста Заслуги і Хреста Бойової Заслуги та медалі «За боротьбу в особливо важких умовах», якою він сам і був нагороджений». Ніл Хасевич створив візуальний образ Української повстанської армії. Стилістику й графіку його шрифтів і сьогодні використовують Збройні сили України.