Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії презентували факсимільне видання книги «Костянтинівська Кормча»

25.10.2022

25 жовтня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація, а також урочиста передача факсимільного видання старовинної рукописної Костянтинівської Кормчої 1599 року.

Участь у заході взяли Ігор Пасічник, ректор НаУОА, доктор психологічних наук, професор; Анастасія Хеленюк, кандидатка історичних наук, старша викладачка кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського, директорка Музею історії Острозької академії, а також делегація з міста Старокостянтинів: Наталія Шабельник, керуючий справами виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради; Василь Муляр, перший заступник начальника управління культурної політики і ресурсів виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради; Сергій Бліщ, начальник відділу інформаційного забезпечення виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради; також долучилися до заходу здобувачі ОПП «Історія та археологія» та ОПП «Початкова освіта з поглибленим вивченням англійської мови». Онлайн до зустрічі доєднався Леонід Тимошенко, доктор історичних наук, професор Дрогобицького державного університету імені Івана Франка, науковий редактор й автор вступної статті додатку «Костянтинівська Кормча».

«Сьогодні надзвичайно цікава зустріч, пов’язана з передачею нашому університету унікальної книги – «Костянтинівської Кормчої». Місто, у якому вона вийшла в 1599 році, було досить знаним і відомим, особливо в церковній ієрархії посідало потужне місце. Ми радіємо, що Старокостянтинів – це місто-побратим нашого Острога. Костянтинівська Кормча, яку отримуємо, є ще й хорошим дарунком, щоб ввести його в навчальний процес Острозької академії»,

звернувся з вітальним словом ректор НаУОА, професор Ігор Пасічник.

Наталія Шабельник, керуючий справами виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради зауважила, що фундаментом розвитку будь-якої нації є знання історії. За словами пані Наталії, дуже цінно, коли керівники громад, міст докладають багато зусиль для вивчення свого минулого. 

«Усього видано 13 примірників Костянтинівської Кормчої. Ми прагнемо, аби вони були максимально наближені до тих, хто буде вивчати історію надалі. Острозька академія як потужний міжнародний, європейський заклад буде розвивати й вивчати історію, зокрема й історію Старокостянтинова, надалі й писати новітню історію. Дуже приємно передати Костянтинівську Кормчу саме Острозькій академії. Сподіваємося, що для студентів, викладачів, науковців вона буде надзвичайно важливою й цінною у вивченні Україні»,

додала Наталія Шабельник.

Василь Муляр, перший заступник начальника управління культурної політики і ресурсів виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради наголосив, що для них це видання неоціненне, адже вперше з’явилася хоч і копія, але реліквія кінця ХVІІ століття, написана у Старокостянтинові. 

«Завжди науковці, вчені Острога й Острозької академії беруть участь у наших конференціях. Ми раді бачити вас у Старокостянтинові»,

додав Василь Муляр.

Доктор історичних наук, професор Дрогобицького державного університету імені Івана Франка, науковий редактор й автор вступної статті додатку «Костянтинівська Кормча» Леонід Тимошенко розповів про історію книги. Також пан Леонід додав:

«Призначення цієї книги й інших таких пам’яток – багатофункціональне. Такі тексти могли використовуватися і в проповіді, навчанні, створенні полемічних творів тощо. Однозначно, пам’ятка входила до кола тих книг, які читалися або вивчалися в різних середовищах. Нагромадження Кормчих в Острозі й Костянтинові є свідченням їхнього зв’язку з іншими пам’ятками релігійної культури Острозького відродження».

Кандидатка історичних наук, старша викладачка кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА, директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк підсумувала:

«Завдяки таким меценатам, вченим у нас формується колекція факсимільних видань, тобто коли не маємо доступу до оригіналу, але можемо працювати з текстом, книгою. Видань таких у нас вже чимало: від Євангелія Анни Ярославни до подібних книг ХIV і XVI-початку ХVII століття. Костянтинівська Кормча посідає гідне місце в цій колекції».

Коротка інформаційна довідка про видання:

Кормча (Номоканон) – збірник церковного права, який регулював відносини між духовенством, ченцями й мирянами. Книга використовувалася під час розгляду багатьох питань діяльності церкви і світського життя.

Упродовж довгого періоду часу книга вважалася втраченою. Згодом історики віднайшли її в Національній бібліотеці у Варшаві.

Завдяки зусиллям дослідників Дмитра Ліщука й Леоніда Тимошенка, а також за сприяння міської влади Старокостянтинова книга була підготовлена до друку й видання.