Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Літературний фронт: студентки літературної творчости опублікували збірку воєнних текстів

25.06.2022

Цьогорічні випускниці Острозької академії спеціалізації «Українська мова та література», які навчалися за блоком «Літературна творчість», підготували збірку про війну «GEOSTRAW». Тексти, що ввійшли до книги, написані впродовж березня – травня 2022 року та є підсумком курсу «Геопоетика: творчий практикум» (викладач – професор Світлана Кочерга). 

У збірці вміщено поетичні та прозові твори Анастасії Гарніцької, Анастасії Глущенко, Вікторії Шманьків, Ганни Залуцької, Дарини Кузьміч, Маргарити Мельничук, Марини Краснобокої, Оксани Іжевської, Світлани Стасюк, Христини Василиків і Янни Томляк. Окрім того, книга оздоблена к’ю-ар-кодами, зісканувавши які, можна побачити відеодекламування поезій Сергія Жадана у виконанні студенток Острозької академії. 

«Цьогорічні випускниці складають у валізи не лише набуті в стінах альма-матер знання, але й знакові сувеніри, що завше нагадуватимуть незабутні студентські роки. Серед них – збірка «GEOSTRAW», яка засвідчує творче і громадянське зростання авторської когорти в умовах російсько-української війни. На сторінках книги – страх, біль, розгубленість, а також щира любов до найріднішого, до Батьківщини. Це збірка про те, як студентки згуртувалися навколо Слова й витесували з нього образи й рими, долали найжахливіші почуття, які ввірвалися в їхнє життя. Твори, написані під звуки сирен повітряної тривоги, утілюють стоїцизм і віру молодого покоління в невідворотну перемогу Світла над Темрявою»,

зауважує Світлана Кочерга, докторка філологічних наук, професорка катедри української мови і літератури НаУОА, авторка курсу «Геопоетика: творчий практикум».

Переглянути творчий доробок випускниць можна за покликанням: https://drive.google.com/file/d/1nzifQL7AZrYfBGbGsb_GH5VaUvLBV47j/view?usp=sharing.