Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Психологічний фронт: відбулася лекція Алекса Маляра про надання екстреної психологічної допомоги

25.03.2022

25 березня відбулася четверта зустріч з ізраїльським психотерапевтом, координатором психіатричної служби в Медичному Центрі Бней Ціон (Хайфа, Ізраїль) Алексом Маляром на тему «Ознайомлення з моделлю АВС для подолання негативних когніцій на основі когнітивно-поведінкової терапії». Модерувала захід Єлизавета Тимощук, викладачка кафедри психології та педагогіки НаУОА.

Під час зустрічі спікер розповів про когнітивно-поведінкову терапію, в основі якої модель американського психолога Альберта Елліса АВС (activating event; beliefs; consequences), тобто подія-думки-реакція.

«Потрібно навчитися працювати з негативними когніціями або автоматичними думками, які є одним із симптомів посттравматичного стресового розладу, а також реакцій на травматичні події. Людині нелегко позбутися негативних думок, які викликають страждання, заважають адаптуватися й важко піддаються лікуванню. Саме через це нам важливі знання й навички для їхнього подолання й корекції»,

каже Алекс Маляр.

Зміст моделі полягає в тому, що є реальна подія, яка вплинула на нас. У людини виникають певні думки, судження, трактування. За словами Алекса Маляра, ми намагаємося інтерпретувати цю подію, зробити висновок, використати попередній досвід. Після цього виникає реакція: почуття, емоції, поведінка, дії, бездіяльність, апатія тощо. Її можна змінити, на відміну від реальної події, що відбулася.

«Щоб реакція стала адаптивною і ми могли продовжувати жити й працювати в нормальних умовах, потрібно вплинути на наші думки, судження. Коли людина має своє ставлення до того, що відбувається й принаймні не відчуває дискомфорту, це дасть їй змогу адаптуватися до певної ситуації й успішно з нею впоратися»,

додає Алекс Маляр.

Студентка 3 курсу спеціальності 053 Психологія Влада Юревич ділиться враженнями від зустрічі:

«Знання і схема роботи з автоматичними думками – це насамперед можливість для конструктивної самодопомоги і в майбутньому хороший інструментарій для психолога. Лекції цікаві, бо Алекс Маляр компетентний психолог, який знає і розуміє, про що говорить. Він подає матеріал структуровано й просто. Такі зустрічі є ресурсними не тільки через отримання нових знань, а й моральну підтримку. Мені на них затишно і спокійно».

Наприкінці зустрічі спікер надав поради, як можна подолати негативні думки: дуже важливо визначати й записувати події, які викликали стрес; після цього потрібно застосувати модель подія-думки-реакція. Думки повинні бути пов’язаними з реальними подіями. Алекс Маляр підсумував: те, що ми будемо відчувати, залежить від того, як сприймаємо певну ситуацію.

 

Читайте також: