Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

25 лютого – День народження Лесі Українки

25.02.2022

25 лютого виповнюється 151 рік від дня народження Лесі Українки – української поетеси, драматургині, громадської діячки. Багато її творів стали шедеврами світової літератури. Ми вирішили запитати в професорсько-викладацького складу і студентів Острозької академії їхню думку про роль творчості Лесі Українки.

Проректора з навчально-виховної роботи, професорка, докторка психологічних наук Руслана Каламаж зазначає:

«Творчість Лесі Українки завжди була в центрі уваги нашої кафедри української мови і літератури. Ще світлої пам’яті Анатолій Криловець, доцент кафедри, кандидат філологічних наук, був визначним в Україні лесезнавцем і багато досліджував цю тематику. Загалом Леся Українка є генієм українського народу, а її творчість надзвичайно важлива для формування нашої національної ідентичності».

Галина Гандзілевська, докторка психологічних наук, професорка каже, що їй дуже подобається творчість Лесі Українки, яка близька за духом, сприйняттям світу і ставленням до нього. 

«Коли я працювала режисером студентсько-викладацького театру «Катарсис» Острозької академії, то досить часто зверталась до драматичних творів Лесі, зокрема «Одержима», «Камінний господар», «Лісова пісня». Успіх театру принесла й вистава про життя Лесі Українки за мотивами Неди Неждани. До речі, нещодавно орф-оркестр нашого університету разом із театром «Емігрант» (Польща) презентували композицію «Відповідь» за мотивами поезії Лесі Українки»,

наголошує Галина Гандзілевська.

Сьогодні творчість поетеси досліджують і в рамках наукового гуртка «Життєві сценарії: теорія і практика». Під керівництвом Галини Гандзілевської були здійснені дослідження, результати яких вона разом зі студентами й аспірантами презентувала на студентському міжвузівському Е-вебінарі «Педагогічні ідеї та культурно-просвітницька діяльність Лесі Українки», присвяченого 150-літтю від дня народження поетеси. 

На думку Галини Гандзілевської, актуальними є дослідження й Олени Ратінської «Психологічний аналіз творів Лесі Українки крізь призму формування психологічного імунітету до кібербулінгу» і Світлани Драчук «Метафоричні наративи Лесі Українки крізь призму формування самоцінності молодших школярів». Результати цих праць можуть стати дидактичним матеріалом для вчителя початкової школи, зокрема в контексті розвитку самоцінності дитини, її самовдосконалення, позитивного ставлення до навколишнього світу, умінні цінувати своє життя, шукати у ньому «світло».

«Дуже рада, що й моя донька долучилась до вивчення творчої спадщини цієї поетеси. Разом із Тетяною Романчук вона презентувала психологічних портрет Лесі Українки в поезії «Прощай Волинь»,

підсумовує Галина Борисівна.

Докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови і літератури, лесезнавиця Світлана Кочерга зазначає, що Леся Українка – іконічна постать, без якої немислиме духовне буття нації, калейдоскоп геніїв людства.

«Не перестаю дивуватися її пасіонарності, інтелекту, високій моральній планці. У моє життя Леся Українка увійшла давно. Спочатку – рядками строгих текстів, які бентежили і кликали повертатися знову, повсякчас розширюючи мою оптику. Потім – безліччю фактів із її приватного життя, місцями, де залишились її сліди, плетеницею почерку, який пощастило розшифровувати, працюючи над підготовкою книги «Листи так довго йдуть…» і Повного академічного зібрання творів, що побачило світ минулого року».

Докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови і літератури, лесезнавиця Олександра Вісич наголошує:

«Творчість Лесі Українки є ціннісним дороговказом у цьому мінливому, іноді абсурдному світі. У драмах письменниця панорамно показує життя – не згладжує кути, не закриває очі на незручну правду, вчить не ідеалізувати героїв і застерігає від недооцінювання ворогів. У світовій літературі не багато письменників із такою ерудицією, смаком, таким гострим відчуттям реальності. Здається, що зараз як ніколи ясно чути крик її Кассандри «Не спи, стороже!».

Завідувач кафедри журналістики та PR менеджменту, кандидат філологічних наук Роман Шулик каже:

«Леся Українка відома серед українського народу як символ рівності чоловіків і жінок. Вивчення її творчості важливе в контексті формування свідомих громадян української держави, патріотизму, розвитку сучасного демократичного суспільства. Леся Українка – не лише видатна українська поетеса, а й символ сильної жінки у світовому контексті. Її творчий спадок надихає молоді покоління до самовдосконалення і боротьби».

Здобувачка першого року навчання другого (магістерського) рівня вищої освіти ОП «Українська мова та література» Тетяна Оріховська підсумовує:

«Різновекторність поглядів, глибина думки і скрупульозність у вивченні художнього матеріалу засвідчують не тільки талант письменниці, а й титанічну, часто самовіддану, працю на межі. Леся Українка для мене – виклик. Щось не вдається? – спробуй знову. Щось болить? – твори, щоб заглушити біль. Саме тому моральний кодекс, що запропонувала «аристократка Духу», є, як ніколи, актуальним на сьогодні».

Творчість Лесі Українки відіграє важливу роль у вихованні здобувачів Острозької академії, адже формує з них свідомих громадян своєї держави.