Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про співпрацю Острозької академії та міста Острог

25.01.2022

У Національному університеті «Острозька академія» 25 січня у форматі круглого столу відбулася прес-конференція "Співпраця Національного університету "Острозька академія" та Острозької міської ради в рамках перемоги м. Острога в конкурсі "Молодіжна столиця України - 2022".

На конференції були присутні ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник, заступник голови Рівненської обласної адміністрації Сергій Гемберг, Острозький міський голова Юрій Ягодка, заступник Острозького міського голови Олександр Харчук, заступниця Острозького міського голови Ольга Логвін, начальник управління освіти, молоді та спорту виконкому Острозької міської ради Віктор Самчук, проректор з навчально-педагогічної роботи Дмитро Шевчук, проректорка з навчально-виховної роботи Руслана Каламаж, помічник ректора з освітнього менеджменту Юлія Харчук, професор, доктор педагогічних наук, настоятель храму Преподобного Федора Острозького Василь Жуковський, голова Братства спудеїв, Лілія Павленко, заступниця голови Братства спудеїв Анна Матласевич, голова Молодіжної ради Естер Матер’ян та інші. Модераторкою прес-конференції була координаторка Молодіжної столиці 2022 Ольга Стецюк

«Я не втомлююся повторювати слова, що Острог не тільки старовинне, а й молоде місто. Коли ми отримали результати конкурсу, нам повідомили, що місту віддали перемогу для того, аби показати багатьом іншим маленьким містам, що вони теж можуть стати Молодіжною столицею України. Острог – молодіжне місто, де проживає 16 тисяч населення, 6000 молодих людей від 14-35 років та 3 тисячі студентів Національного університету «Острозька академія». Тому так важливо розвивати спільними зусиллями молодіжну політику, аби розвивати громаду та країну загалом»,

зазначив Острозький міський голова Юрій Ягодка.

«Нічого дивного немає у тому, що до Острога повертається його колишня слава. Це тільки початок - Молодіжна столиця України. Я думаю що друга назва буде, коли в Україні ще зрозуміють, що крім визначення «молодіжна» треба було б дати таке - духовна столиця України. Із розвитком Острозької академії сюди повертається культура. Там, де немає розвитку, немає спільних поглядів. Ми знайшли порозуміння між собою. Зрозуміли, що наше місто єдине і, що це справді Молодіжна столиця України. Тепер нам необхідно об’єднати зусилля й підтвердити цей статус, щоб зробити багато спільного між студентською молоддю і молоддю міста»,

зазначив ректор Національного університету «Острозька академія», Ігор Пасічник.

«Передусім хочу вас привітати із тим, що ми починаємо цей рік із такої гарної дискусії про Острог – Молодіжну столицю України. Немає у цьому нічого абсолютно випадкового. Острог заслужив мати такий титул. Це велика можливість і відповідальність, щоб не змарнувати цей час і роботу над таким проєктом. Нам потрібно справді порушити дуже вагомі питання і визначити те, що турбує молодь, бо саме вона - майбутнє України»,

зазначив Сергій Гемберг.

Начальник управління освіти, молоді та спорту виконкому Острозької міської ради Віктор Самчук розповів про співпрацю управління освіти, молоді та спорту з університетом, а також подальшими планами:

«Одним із ключових заходів є стажування та проходження практик здобувачами в органах місцевого самоврядування. Окрім цього, разом з університетом хотілося б втілити ідею впровадження факультативу «Історія Осторожчини та Острозької академії» у ЗСО».

Упродовж заходу презентували блоки розвитку Молодіжної столиці, а також перелік спільних заходів, серед яких: проведення Всеукраїнського Молодіжного молитовного сніданку в стінах Острозької академії, проведення Всеукраїнського молодіжного форуму та багато інших.

«Переконана, що наше місто не випадково стало Молодіжною столицею, адже ми маємо історичне підґрунтя до формування культурного простору, який поєднує ідеї та людей. Заходи Молодіжної столиці мають бути спрямовані на формування національно-патріотичного, духовного-морального та естетичного розвитку молоді. Один з таких заходів хочу анонсувати на цій прес-конференції і надіємося, що цю ідею підтримає Український культурний фонд. Зараз ініціативна група Острозькою академії розробляє проект, який буде включати у себе мистецький перформанс з інтерактивною виставою, у якій будуть використовуватися елементи орф-педагогіки та психодрами. Цей проект спрямований на сучасну молодь та студентів, адже він дозволить краще зрозуміти культурну цінність міста та Острозької академії.»,

зазначила проректорка з навчально-виховної роботи Руслана Каламаж.

Про співпрацю міста та університету висловився проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Шевчук:

«Те що Острог став столицею молоді це певна закономірність й копітка робота і з боку університету, і з боку міста. Ті практики, які Острозька академія започаткувала і які реалізує щодо співпраці між містом й університетом, вже стали взірцевими для всієї України. Ми, мабуть, чи не єдиний університет в Україні, який у своїй стратегії у 2016 році цілий розділ прописав щодо співпраці міста й університету. Ми розуміємо, що ця співпраця надзвичайно важлива для розвитку і університету, і міста. Також академія започаткувала гарну ініціативу соціального звіту. Для нас важливо продемонструвати мешканцям міста, міської спільноти, що університет не є чимось відокремленим від них, а має певну місію щодо міста».

Наприкінці прес-конференції відбулося представлення та обмін сувенірною продукцією між Національним університетом «Острозька академія» та Туристично-інформаційним центром.