Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про європейські цінності та культурну дипломатію під час війни

24.05.2022

24 травня 2022 року студенти Національного університету «Острозька академія» взяли участь в онлайн-заході «Європейські цінності та культурна дипломатія. Війна», що відбувся в межах транскордонного проєкту «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі». Подію організували Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, Фонд Ганнса Зайделя в Україні в партнерстві з Навчально-науковим інститутом міжнародних відносин та національної безпеки НаУОА. Учасниками зібрання були студенти і викладачі закладів вищої освіти України, Болгарії, Грузії, Молдови та Польщі, дипломати-практики, громадські діячі та ін. Модерувала подію Голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, кураторка проєкту «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі» професорка Ірина Матяш.

«Хочу привітати всіх учасників заходу. Тема зустрічі зовсім незвична, яку ми не планували обговорювати у своєму проєкті. Проте сьогодні завершився третій місяць повномасштабної війни, яку 24 лютого почала Росія проти України, нашої культури, історії, здійснюючи геноцид українського населення. Насамперед хочу подякувати Збройним Силам України – захисникам, які дозволили нам провести цю зустріч, які оберігають наші життя. Також дякую нашим постійним партнерам – Острозькій академії, саме тут вперше було створено молодіжний осередок Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин»,

зазначила Ірина Матяш.

Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять полеглих захисників, котрі загинули під час оборони незалежності України.

Із вітальними словами до учасників звернулися координаторка проєктів – заступниця директора Фонду Ганнса Зайделя в Україні Олена Максимова та завідувач відділу історії міжнародних відносин і зовнішньої політики Інституту історії України Національної академії наук України, заступник Голови Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин професор Степан Віднянський.

 «У рамках наших проєктів ми щиро говорили про європейські цінності та демократію. Ми не могли подумати, що в Україні не словом, а ділом і ціною численних людських життів доведеться доводити своє право на свободу і непохитність демократичних принципів і переконань. Ми багато говорили про становлення української ідентичності, і сьогодні шляхом вольового гартування в серці кожного з нас народжується справжня Україна. Актуальність культурної дипломатії в контексті війни стала ще більш важливою, щоб створити розуміння ситуації за межами України, щоб донести сутність українського генетичного коду, нашої душі, ідентичності, історії та культури»,

закцентувала Олена Максимова.

«Ми повинні розповідати правду про цю війну, її причини і реальні та можливі геополітичні наслідки, спростовувати російську брехливу пропаганду та її історичні наративи, зокрема про так звану «історію єдиного російського народу» та «русский мир». І що не менш важливо – виокремити раз і назавжди історію українського народу, України з російської тіні, показати, що ми – справді європейська нація, історія якої з прадавніх часів тісно пов’язана і є невід’ємною складовою європейської історії. Ми повинні також відкривати Європу українцям, висвітлювати процеси, проблеми європейської інтеграції й участь у них і перспективи долучення до ЄС України, ставлення до України та її євроінтеграційних прагнень у європейських державах, особливо в умовах війни»,

висловився Степан Віднянський.

Експертну групу представляли: Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Кіпр (2003–2007 рр., 2012–2019 рр.), ректор Дипломатичної академії при МЗС України (1996–2003 рр.), Надзвичайний і Повноважний Посол, доктор історичних наук, професор Борис Гуменюк; в.о. Постійного представника України при ООН (1994 р.), в.о. Міністра закордонних справ України (2009 р.), Надзвичайний і Повноважний Посол, президент Української асоціації зовнішньої політики Володимир Хандогій; голова Профспілки працівників державних установ України, голова Північно-Східного Європейського округу федерації профспілок громадського обслуговування, державний службовець третього рангу, поет, волонтер Юрій Піжук.

«Проблематика для обговорення колосальна. Європейські цінності, культурна дипломатія, війна – це тріада, кожна із цих трьох складових потребує окремого обговорення й дослідження, але сьогодні є логічна структура, що об’єднує ці три напрями. Війна Росії проти України викликала з нашої сторони повномасштабний національно-визвольний спротив. Ця війна насамперед світоглядницька, це війна філософських, ідеологічних цінностей, це війна з елементами геноциду, спрямована на знищення нашого коріння: культурного, духовного, ментального, фізичного»,

зауважив Борис Гуменюк.

Борис Іванович додав, що сьогодні Україну підтримує весь світ, колективний Захід, провідні лідери світової політики, країни Євросоюзу. Україна веде справедливу боротьбу й захищає не тільки власну територіальну цілісність, суверенність, але і європейські ліберальні, демократичні, глобальні, філософські цінності усього світу. Саме тому, за його словами, цей світ на нашій стороні й нам допомагає. Український супротив буде, безумовно, успішним і переможним.

«Коли відбувається війна, військові дії, агресія, то виникає питання про місце м’якої сили, м’якої дипломатії, якою насправді є культурна дипломатія. Війна формує новий порядок денний для всіх складових нашого життя, зокрема і для дипломатії. Сьогодні головними дійовими особами нашого часу є Збройні Сили України, які героїчно протистоять ворогові, ведуть нерівну війну. У зв’язку з війною змінюються і вже змінилися пріоритети Міністерства закордонних справ й українських закордонних дипломатичних представництв»,

зазначив Володимир Хандогій.

Серед цих пріоритетів спікер називає три головних. Перший – це діяльність у напрямку нових можливостей для постачання Україні необхідної зброї, створення дипломатичного супроводу, питання ленд-лізу; другий – це економічна допомога у відбудові післявоєнної України і здійснення «Плану Маршалла»; третій – формування, консолідація політичної підтримки у Європі та світі членства України у Європейському Союзі й НАТО.

«Сміливість, з якою українці прагнуть свободи, не просто зворушила світ, але й змусила подивитися на буденні речі по-іншому. Звісно, від нас очікують послідовності й рішучості в цій боротьбі на шляху до європейських цінностей. Насправді – це людські цінності: свобода, воля, правда. Наші хлопці проливають власну кров за ці слова. Коли говоримо про культурну дипломатію, то нам потрібно відкритися світу, увійти до його серця. Це має сприяти кращому взаєморозумінню й досягненню цих цінностей. Ті, хто дізнається, хто такі українці, яка в них душа, першими захочуть із ними товаришувати, бути поруч. А ми для цього повинні бути відкритими й робити все можливе»,

підсумував Юрій Піжук.

Секцію «запитань – відповідей» та фінальну дискусійну панель координував інформаційний секретар Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, науковий співробітник Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА Назар Мартинюк.

Ірина Матяш висловила подяку Навчально-науковому інституту міжнародних відносин та національної безпеки за сприяння в організації зустрічі та висловила сподівання на подальшу співпрацю.

 

Довідково:

Директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Національного університету «Острозька академія», докторка історичних наук, професорка Алла Атаманенко є членкинею Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин. Також до складу Товариства входять викладачі, аспіранти та студенти НаУОА.

Студенти Острозької академії є постійними учасниками зустрічей, міжнародних онлайн-марафонів, майстер-класів і конкурсів у межах транскордонного проєкту «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі». Проєкт реалізовується за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в України та Федерального міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.