Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Семінар від дослідниці з Хельсінського університету

24.05.2022

В рамках вибіркової навчальної дисципліни «Політична абетка» 24 травня відбувся семінар «Громадянське суспільство і демократія: що від чого залежить?» із запрошеною лекторкою, кандидаткою політичних наук та дослідницею Хельсінського університету (Aleksanteri Institute, Finnish Centre for Russian and East European Studies) Анною Тарасенко. 

Проблематика семінару була вибрана не випадково, оскільки досі триває дискусія що від чого залежить – демократія від громадянського суспільства чи навпаки. Серед дослідників також точаться суперечки що важливіше, актори (люди) чи умови? Насправді відповідь десь по середині, оскільки люди та умови, які створені в державі, мають значення для формування та встановлення громадянського суспільства. Тобто про активний громадянин є основою громадянського суспільства. 

Не оминули і питання соціального капіталу. Зближуючий соціальний капітал (довіра до незнайомців, верховенство права) сприяє формуванню спільного інтересу та стимулює до колективних дій з метою щось змінити. Тоді як об’єднуючий соціальний капітал (довіра між собою на основі етнічності, релігійності і т.д., де в основі лежить рента та корупція) є антиподом до зближуючого соціального капіталу і не сприяє формуванню громадянського суспільства. Рональд Інглхарт вважав, що в залежності від домінування певної форми соціального капіталу залежить доля встановлення демократії в країні.

Під час семінару відбувалося обговорення книги Д. Аджемоґлу та Д. Робінсона «Вузький коридор. Держави, суспільства і доля свободи». 

«Між страхом і гнітом деспотичної держави, з одного боку, та насильством і беззаконням, що породжені бездержав’ям, з другого, пролягає вузенький коридор до свободи. У цьому коридорі держава й суспільство не тільки борються, а й співпрацюють. Ми говоримо про «коридор», а не про «двері», позаяк досягнення свободи — це тривалий процес: треба пройти чималий шлях цим коридором, доки насильство буде взято під контроль, будуть написані й впроваджені закони, а держава стане служити своїм громадянам.»

цитата з книги «Вузький коридор. Держави, суспільства і доля свободи» про роль держави і суспільства у досягненні свободи.

Студенти та Віталій Лебедюк, доцент кафедри національної безпеки та політології щиро дякують запрошеній лекторці Анні Тарасенко за можливість долучитися до важливої дискусії в світлі останніх подій в Україні та світі. Продовження буде:)