Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Літературний фронт: про поезію викладачів і студентів під час війни

24.03.2022

Викладачі і студенти Національного університету «Острозька академія» беруть активну участь не лише на інформаційному, духовному, волонтерському, психологічному, історичному, але й на літературному фронті.

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець каже, що студенти спеціальностей «Українська мова та література» й «Літературна творчість» з перших днів війни не могли бути осторонь того, що відбувалося в країні:

«Окрім волонтерства й активної громадянської позиції, багато студентів мали що сказати словом, яке теж є нашою зброєю: хтось почав публікувати вірші в себе на сторінці, хтось – у спеціалізованих групах. Тому ми вирішили створити окрему платформу, де зібрали всі вірші не тільки наших, але й студентів і викладачів з інших міст. Дякуємо Альоні Пиліпаці, яка тимчасово виконує функцію голови студентської ради Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту. за допомогу реалізувати цю ідею. Ми заснували групу «Поетичний фронт» у фейсбуці (вдячні за назву Дмитру Михайловичу Шевчуку), щоб централізовано публікувати вірші на актуальну тематику».

Основна мета групи – підтримувати патріотичний дух студентства й загалом усіх тих, хто потребує цього, а також висвітлювати поезії, перформанси, будь-які творчі надбання студентів і викладачів, які присвячені героїчному протистоянню України у війні з Росією.

«У такий нелегкий час для України хочеться сказати багато, а інколи нічого, тому в цій ситуації лікує поезія. Слово – теж зброя. Ми прагнемо допомогти всім, чим тільки можемо, тому, крім волонтерства, «воюємо» на своєму фронті – поетичному. Дуже приємно, що до публікацій власних поезій, крім студентів, долучилися й наші викладачі. Коли заходиш на платформу прочитати вірші, бо в цьому справді є потреба, то внутрішній вогник патріотизму палає ще сильніше»,

зазначає студентка 2 курсу спеціальності «Українська мова та література» Альона Пиліпака.

Максим Карповець додає, що охочих створювати поезію є чимало, тому майже кожного дня у групі публікують декілька авторських віршів: хтось пише про свій втрачений дім, хтось про долю Україну, а хтось – про буденний ритм в Острозькій академії, якої так не вистачає усім нам. 

«Тримати український культурний фронт не менш важливо, аніж інші фронти. Усе це дуже гуртує студентів, додає сил і впевненості в майбутньому України, у тому, що наша держава неодмінно переможе»,

підсумовує Максим Карповець.

Альона Пиліпака додає, що незабаром вони планують реалізувати «Поетичний фронт» і в інстаграмі, куди можуть долучитися всі, хто не має можливості читати вірші у фейсбуці.

«Якщо маєте тексти, то обов'язково поділіться, бо це неодмінно підвищить наш бойовий патріотичний дух, у чому й полягає основна мета «Поетичного фронту».

Доєднуйтеся за покликанням: https://www.facebook.com/groups/382954310322983. У цій групі ви можете публікувати свої поезії й таким чином «воювати» на поетичному фронті. Спільними зусиллями ми переможемо! Слава Україні! Героям Слава!