Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ігор Пасічник: «Острозька академія – це високосамоорганізована система»

22.12.2022

У Національному університеті «Острозька академія» 22 грудня відбулася конференція трудового колективу. Традиційно під час цього заходу підбивають підсумки року, що минає – обговорюють досягнення й окреслюють виклики та перспективи розвитку вишу.

«Дорогі колеги, дуже хотілося б побачити вас усіх очно, потиснути вам руки і побачити вашу посмішку. Наша зустріч відбувається в змішаному форматі в умовах війни – жорстокої, підступної, несправедливої. Історія повторюється, адже наш славетний полководець Костянтин Іванович Острозький зі своїм військом 1514 року у битві під Оршею здобув перемогу, захищаючи Європу від московської навали. Упевнений, що і нині перемога також буде за нами, адже Головнокомандувачем Збройних Сил України є випускник нашого університету Генерал Валерій Залужний. Острозька академія – це високосамоорганізована система, це справжній колектив. Адже не було необхідності робити якісь вказівки для того, щоб ви саморганізувалися і зрозуміли, що країна потребує нашої волонтерської допомоги. Ми тепер працюємо у двох напрямах: перший, який є основним – це наукова, навчальна і виховна робота, другий – волонтерська діяльність. Зауважу, що з перших днів, в умовах воєнного стану, ми успішно розпочали цю роботу»,

зазначив ректор Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор, Герой України Ігор Пасічник.

Під час свого звіту Ігор Демидович зазначив, що у 2022 році Національний університет «Острозька академія» посів друге місце з 17 українських ЗВО, які представлені у цьогорічному світовому рейтингу університетів IU GreenMetric 2022, і загалом 284 місце у світі, піднявшись на понад 100 позицій у порівнянні з 2021 роком (у 2021 НаУОА посідала 389 позицію). Також Острозька академія потрапила на онлайн-простір української культури на платформі Google Arts& Culture – «Україна поруч» (Ukraine is Here), який реалізується Google спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України.

Щодо вступної кампанії, то у 2022 році попри зменшення державного замовлення, ми подолали усі виклики і зарахували здобувачів майже на 30% більше, ніж минулого року. 

«Зростання інтересу вступників 2022 до таких спеціальностей як «Психологія», «Комп'ютерні науки», «Право», «Національна безпека (за окремими сферами забезпечення та видами діяльності)», «Міжнародні відносини», «Філологія: українська мова та література; германські мови та літератури (переклад включно)», зумовлено викликами сьогодення, бажанням молоді захищати Україну на освітньому, інтелектуальному, волонтерському фронтах. Вступники 2022, які вирішили здобувати якісну вищу освіту в українських ЗВО, особливо в НаУОА, продемонстрували справжні людські цінності, патріотизм та відданість Батьківщині, бажання зробити свій особистий внесок у перемогу та щасливе майбутнє своєї незламної країни. Саме таких патріотів, борців за незалежність, високопрофесійних фахівців готує Острозька академія»,

зауважив Ігор Демидович.

Упродовж року науково-педагогічні співробітники НаУОА активно займалися науковою роботою: опублікували низку статей у виданнях, що включені до Scopus/Web of science, видали монографії, навчальні посібники, наукові записки, навчально-методичні видання, проводили конференції, круглі столи тощо.

У Національному університеті «Острозька академія» за звітний період активно проводилася діяльність, спрямована на поглиблення міжнародного співробітництва із зарубіжними навчальними та науково-дослідними закладами, іноземними освітніми організаціями та фундаціями. Так, у 2022 році університетом підписано 11 угод про співпрацю з закордонними партнерами (Таджикистан, Республіка Польща, Малайзія, Чеська республіка, Індонезія, США). Станом на грудень 2022 року підписано 64 угоди про співробітництво з освітніми та науковими установами світу. Острозька академія є членом Європейської Асоціації Університетів, Консорціуму українських університетів та Варшавського університету, Східноєвропейської мережі університетів, Міжнародного консорціуму університетів тощо. Студенти та викладачі університету є активними учасниками програм академічної мобільності, зокрема Еразмус+. Також Острозька академія виграла три проєкти Erasmus+ напрямку JeanMonnet: Human rights in the EU (Балацька О.Р. – автор, виконавці: Лотиш Т.В., Лебедюк В.М.); Civil society in conflict resolution process: the EU experience for Ukraine (Шершньова О.В. – автор, виконавці: Якуніна К.І., Іщук С.І., Сидорук Т.В., Шевчук Д.М.); Self-Regulated Studies of Hybrid Threats and European Security (Балашов Е.М. – автор, виконавці: Романов М.С., Жовтенко Т.Г.). У співпраці з Жилінським університетом (Словаччина), Палацьким Університетом Оломоуц (Чехія) та Університетом у Бєльсько-Бяла (Республіка Польща) виграно грант у рамках Вишеградського фонду. Тема проєкту «Resilience approach in cross-cultural training of future teachers in Ukraine and V4 countries».

Щодо виховної роботи в Острозькій академії, то у 2022 році вона здійснювалася в умовах воєнного стану, а це відповідно вплинуло на її форми. У таких умовах найбільш гостро стояла проблема забезпечення інформаційно-психологічного супроводу студентів, викладачів та працівників НаУОА, підтримки студентів з деокупованих територій та територій, близьких до воєнних дій. Основний напрям виховної роботи, який було визначено після російського вторгнення і початку повномасштабної війни – волонтерство і національно-патріотичне виховання.

Із перших днів війни в Острозькій академії створено загін інформаційної протидії, який активно працює в соцмережах, а також волонтерський центр НаУОА.

«Університет постійно допомагає вимушено переміщеним особам, зокрема забезпечив безкоштовне проживання в гуртожитках, безкоштовне харчування, засоби гігієни, продукти ліки тощо. Ми долучилися до реалізації всеукраїнського проєкту «Разом» Культурного десанту і вже двічі передали гуманітарну допомогу жителям деокупованого селища Старий Салтів на Харківщині. Ми постійно допомагаємо нашим захисникам і захисницям, мобілізованим працівникам. У жовтні провели Марафон вдячності, організований задля обʼєднання академічної спільноти НаУОА і ще більшої популяризації волонтерської діяльності серед студентів. А в листопаді вперше нам вдалося реалізувати проєкт «Благодійний вечір «Подаруй світло»»,

розповів Ігор Пасічник.

Також про свою роботу прозвітували директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Ольга Балацька, деканеса факультету романо-германських мов Інна Ковальчук, директор Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Сергій Іщук, декан економічного факультету Олександр Новоселецький та директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Максим Карповець.

Помічниця ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти Марія Матвійчук прозвітувала щодо питань якості освіти в НаУОА.

На конференції ухвалили цілі у сфері якості освіти НаУОА, серед яких – забезпечення стійкості університету в умовах соціально-економічних невизначеностей, інтернаціоналізація освітньо-наукового процесу та реалізація соціальної місії університету.