Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Андреас Екман Дузе: «Замість роз’єднати й знищити Україну, росія сьогодні об’єднала й зміцнила українську націю»

23.11.2022

22 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулася зустріч із шведським дипломатом і державним службовцем Андреасом Екманом Дузе. Пан Андреас виступив для студентів із лекцією на тему «Швеція, ЄС та Україна в умовах російської неспровокованої війни в Україні та західні демократичні цінності».

Презентуємо вам найважливіші тези з лекції Андреаса Екмана Дузе:

  • російська війна – це злочин проти України, людства, спроба брутальною силою захопити вільну націю; 
  • росія ізольована від усього світу й загрожує усьому світові; 
  • раніше ми асоціювали росію з балетом, музикою, мистецтвом, а зараз – асоціюємо з війною, насиллям, брутальністю;
  • Україна – наш партнер, її терміново слід інтегрувати до ЄС і НАТО;
  • замість роз’єднати й знищити Україну, росія сьогодні об’єднала й зміцнила українську націю;
  • шведи визнають, що українці воюють за демократію і мир в усьому світі, а не лише за власну свободу; Швеція підтримує українців у їхній боротьбі.

Ректор Острозької академії, професор, доктор психологічних наук Ігор Пасічник зазначив:

«Ми мали можливість насолоджуватися спілкуванням із паном Андреасом. Дуже дякуємо за цю чудову лекцію й зустріч. Це теж внесок у перемогу України у цій війні. Найголовніше, що я запам’ятав із Вашої лекції, це такі слова: «Щоб на українській землі не було жодного окупанта й путіну не досталося жодного клаптика землі». Так і буде. Дякуємо пану Андреасу за фінансову допомогу, яку використаємо на підтримку Збройних Сил України, людей із деокупованих територій, а також Острозької академії. Сподіваємося, що незабаром ми переможемо у війні, й Ви зможете приїхати до нас».

Едуард Балашов, доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА зауважив:

«Ми високо цінуємо безкорисливу підтримку шведського народу й переконані, що після перемоги Україна посяде достойне й заслужене місце серед європейських народів. Дякуємо пану Послу за змістовну і цікаву лекцію та щирі слова підтримки!».

Під час лекції студенти поставили спікеру низку питань щодо співпраці України і Швеції, майбутнього України у Європейському Союзі й НАТО тощо.

Враженнями від зустрічі поділилися студентки 1 курсу факультету романо-германських мов Катерина Опейда й Анастасія Печоріна, а також студентка 1 курсу Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Богдана Лесько.

«Від початку повномасштабного вторгнення пан Андреас пожертвував чимало коштів на підтримку української армії, турбується про біженців, які виїхали з небезпечних територій й не втомлюється працювати на дипломатичному фронті, аби Україна якнайшвидше стала членом ЄС, а згодом і НАТО. Також спікер висловив прогнози стосовно майбутнього України й запевнив, що Швеція й Україна будуть підтримувати дружні стосунки навіть після перемоги. Адже ми – не лише країни зі схожими кольорами прапорів, ми – один народ за генетичним кодом»,

зазначила Катерина Опейда.

«Для мене як студентки факультету романо-германських мов, ця зустріч була пізнавальною й цікавою. Слухати дипломата із Швеції, для якого англійська мова є рідною, це надзвичайно важливий досвід для майбутнього перекладача. Також мені сподобалося, як пан Андреас висловив позицію Швеції щодо широкомасштабного російського вторгнення на територію України. Це дуже важливо відчувати підтримку європейських країн у цій війні. Я вдячна Острозькій академії за таку зустріч»,

додала Анастасія Печоріна.

«Зустріч проводилася англійською мовою, що було цікаво, незвично й корисно для нас, оскільки ми вивчаємо також й іноземні мови. Пан Андреас закцентував увагу на російсько-українській війні й розповів, що Швеція робить для підтримки України. Дуже рада, що в Острозькій академії відбуваються такі зустрічі й ми можемо дізнаватися про міжнародний світ. Від таких заходів отримуємо дуже багато корисної інформації й пізнаємо нове»,

підсумувала Богдана Лесько.

До слова, сьогоднішня лекція стала першою з циклу лекцій, які пан Андреас читатиме для студентів Острозької академії.

Коротка довідка про Андреаса Екмана Дузе:

Андреас Екман Дузе працював у Міністерстві закордонних справ Швеції. Згодом він був призначений на дипломатичні посади у Парижі(Франція), Кіншасі (Демократична республіка Конго), Лондоні (Великобританія), Дар-ес-Саламі(Танзанія) й Токіо (Японія). 

У 1989 році Андреас Екман Дузе був призначений радником міністрів і керівником підрозділу в Міністерстві закордонних справ, відповідальним за економічні відносини Швеції з Центральною і Східною Європою, Північною Америкою, Японією, Австралією й Новою Зеландією. 

У 1992 році Андреас Екман Дузе був призначений головним учасником переговорів щодо угоди про вільну торгівлю Швеції з Естонією, Латвією і Литвою.

У 1993-98 роках Андреас Екман Дузе був міністром посольства Швеції у Вашингтоні (США), а в 1998-2003 роках – генеральним консулом у Лос-Анджелесі(США). 

У 2003 році Андреас Екман Дузе був призначений послом у Міністерстві закордонних справ Швеції. 

У 2004-2005 роках він також був головним учасником переговорів щодо угоди про співпрацю між Швецією й Таїландом.

У 2005 році Андреас Екман Дузе був призначений генеральним директором Інспекції стратегічних продуктів (ISP), якою керував до 2012 року.