Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася міжнародна конференція «Town and gown 2.0»

21.10.2022

21 жовтня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася міжнародна конференція «Town and gown 2.0» в рамках проєкту, підтриманого Міжнародним Вишеградським фондом. Цей проєкт реалізується НаУОА спільно з Національним університетом водного господарства та природокористування, а також Волинським національним університетом імені Лесі Українки. Крім того, партнерами проєкту є ще 11 інституцій з України і країн Вишеградської четвірки (зокрема, Польщі, Словаччини, Чеської Республіки). Модерував захід Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА.

Участь у конференції взяли науковці Національного університету «Острозька академія», Національного університету водного господарства та природокористування, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Українського католицького університету, Люблінського католицького університету імені Іоанна Павла ІІ, Університету Матея Бела в Банській Бистриці, Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері тощо.

Ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник зазначив:

«Ми раді бачити всіх учасників конференції у стінах найстарішого й водночас наймолодшого навчального закладу – Острозької академії. Приємно вітати колег, які займаються зараз науковою роботою, а також дуже важливо, що конференція відбувається в очному форматі».

Ігор Пасічник відкрив конференцію виступом на тему «Лонгітюдний експеримент створення академічного міста в Острозі» й зауважив, що Острозька академія була покликана відродити славу Острога.

Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА презентував тему: «Університет і місто: стратегічна співпраця для інноваційного розвитку».

«Наша конференція є фінальною подією в рамках проєкту «Town&Gown 2.0». Упродовж попередніх етапів проєкту ми напрацювали досвід, що став основою стратегій розвитку міст, створення нових проєктів. У них проявилися тісна співпраця між містом й університетом, виокремлення успішних кейсів, які можуть бути реалізовані для українських міст й університетів. Університети – це, без сумніву, центри інновацій. Міста мають усвідомити їхній потенціал і використати для свого розвитку повною мірою. Можна впевнено стверджувати, що проєкт став доволі успішним, оскільки його результати значною мірою впроваджуються в наших містах – Острозі, Рівному, Луцьку, а також поширюються серед колег з інших міст й університетів»,

зауважив Дмитро Шевчук, один із координаторів проєкту «Town&Gown 2.0».

Кандидатка юридичних наук, доцентка, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки НаУОА Ольга Балацька, а також Тетяна Лотиш, викладачка кафедри цивільно-правових дисциплін, юрисконсульт НаУОА розповіли про академічне місто як простір реалізації освітніх прав в умовах глобальних викликів.

Ольга Балацька зазначила, що грантовий проєкт «Town and gown 2.0» за підтримки Вишеградського фонду в умовах глобальних викликів став на шлях їх розв’язання, і як результат: близьке конструктивне об’єднання освіти, громад і залучених інституцій, пошук нових форматів взаємодії і співпраці, обмін досвідом і кращими кейсами/практиками такої колаборації.

«Проведення заходів і міжнародної конференції в такому форматі є архіважливими, оскільки стає поштовхом до гармонізації й гуманізації, комунікації між університетами й громадами, студентами та викладачами, дослідниками-науковцями і службовцями- практиками. Саме на такій платформі переглядається ідея й місія інституцій освіти і міста та прокладається спільний міст. Дякую координаторам і колегам за чудову дискусію!»,

додала Ольга Балацька.

Надзвичайно важливий проєкт створення центру підтримки ветеранів і переміщених осіб презентували докторка психологічних наук, професорка Лариса Засєкіна та кандидатка психологічних наук Ірина Глова з Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Доктор філософських наук, професор кафедри соціології Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Сергій Курбатов закцентував увагу на місці університетів у процесі урбаністичного розвитку в європейській цивілізації.

У виступі докторки економічних наук, професорки кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій НаУОА Марини Аверкиної було акцентовано увагу на важливих ефектах взаємодії міста та університету.

Доктор медичних наук, доцент, завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА Ігор Гущук розповів про важливість науково-практичного супроводу проєктів з оцінки безпеки міського середовища життя.

Важливі аспекти розвитку «розумного міста» під впливом університету презентував у своєму виступі Владислав Коломечюк. 

Наприкінці конференції кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри кримінально-правових дисциплін НаУОА, керівник Науково-дослідної лабораторії дослідження документів та почерку, практикуючий графолог Сергій Гонгало презентував тему «Співпраця між університетом та містом: можливості використання наукових методик аналізу почерку при відборі кадрів для місцевого самоврядування». Зокрема спікер наголосив, що однією з перспектив графології є налагодження співпраці із зацікавленими органами, установами й приватними особами.

До слова, Town and gown 2.0 (ред. - місто і мантії) – проєкт, який передбачає налагодження співпраці та розробки стратегічних напрямків у відносинах між містом та університетом. Результатом проєкту стане створення своєрідного консорціуму між університетами, представниками місцевого самоврядування та державних адміністрацій й установами з України та країн Вишеградської групи. Детальніше про проєкт можна дізнатися на його офіційній сторінці https://v4pro.oa.edu.ua