Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

21 травня – День Європи в Україні

21.05.2022

У третю суботу травня ми відзначаємо День Європи в Україні, який цього року припадає на 21 травня. Національний університет «Острозька академія» уже багато років поспіль приєднується до святкування Дня Європи в Україні. Проте цьогоріч війна в нашій державі вносить свої корективи й не дає змоги студентам і викладачам зібратися, щоб спільно відзначити цей день. Сьогодні святкування Дня Європи в Україні як ніколи набуває нового значення.

Керівниця Центру ЄС при НаУОА, старша викладачка кафедри національної безпеки та політології НаУОА Оксана Балашова зазначає, що Україна – географічно невід’ємна частина Європи. Українці – європейці, з огляду на свій світогляд і свідомий вибір. Українські цінності – складова великої родини європейських цінностей.

«День Європи – особливий день для всіх мешканців континенту, символізм якого зріс у сотні разів із початком жорстокої війни на теренах нашої нездоланої України. З поваги до успішних інтеграційних процесів у рамках ЄС, традиційно країни-члени відзначають цей день 9 травня. В Україні (до поки вона не стала повноцінним членом ЄС, звичайно) святкування Дня Європи відбувається третьої неділі травня»,

додає Оксана Балашова.

Вона наголошує, що цьогорічний День Європи в Україні закривавлений, сповнений смутку і скорботи за загубленими життями героїчних синів і дочок України – її воїнів та мирних жителів; наповнений болем за кожну зруйновану вулицю, кожне дитя, яке було настрашене й голодне в підвалі, за кожну сім’ю, яку розділив кордон. За словами пані Оксани, цей день наповнений тривогою за майбутнє й водночас, як ніколи до того, демонструє стратегічну атрибутивну значущість України в Європі.

«Війна показує, що Європа сильна тільки коли разом, коли Україна – елемент цієї системи. Українська нація дозріла, вона вражає всіх своєю єдністю, мужністю, сміливістю й реальними діями. Українці не мають наміру здаватись ні у війні, ні в розбудові процвітаючої держави. У цей день, як і три місяці до того, українці боронитимуть європейські цінності, європейську свободу й безпеку! Цьогорічний День Європи для України вже не про можливі варіанти вибору – він про ціну цього вибору!!!»

підсумувала Оксана Балашова.

День Європи, разом із єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили.

Сьогодні Україна бореться за європейські цінності й демократію. Важливо про це пам’ятати й вірити, що ми обов’язково переможемо! Слава Україні! Героям Слава!

Довідково: Історично День Європи виник 9 травня 1950 року, коли міністр закордонних справ Франції Робер Шуман з метою уникнення накопичення військової могутності і розгортання конфліктів об’єднав економічні зусилля Франції, Німеччини та низки інших європейських країн, що й забезпечило мир в Європі. Ці основи спільної справи вибудувалися в спільний «Європейський дім» у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані, де вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати День Європи. Свято було встановлено в Україні «...враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію...» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003.