Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

21.02.2022

Щороку 21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови, заснований ЮНЕСКО в 1999 році. Мова – це історія народу, його світогляд, найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу.

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася низка заходів, присвячених цьому дню. Розпочалося святкування із філологічної руханки, під час якої студенти виконували різні вправи, показуючи літери українського алфавіту.

Доктор педагогічних наук, професор, академік АН ВШ України Іван Хом’як каже, що найкраща пошана – застосовувати рідну мову у щоденному спілкуванні, дбати про її чистоту, удосконалення.

«Для мене українська мова означає можливість послуговуватися нею в усіх сферах суспільного життя, зокрема слухати й дивитися радіо- й телепередачі, чути українськомовні записи в транспорті, у місцях розваг і відпочинку, ходити в магазини, кав’ярні, ресторани з назвами рідною мовою. Пам’ятаймо, що мова – визначальний атрибут будь-якої держави».

Також цього дня в Острозькій академії відбувся святковий захід за участі іноземних студентів, які навчаються в університеті. Дійство провели у змішаній формі – онлайн через застосунок Google Meet й наживо з дотриманням карантинних вимог.

Під час заходу іноземні студенти з Нігерії, Пакистану, Еквадору, Камеруну, Союзу Коморських Островів розповідали рідними мовами про свої країни й зачитували вірші.

«Українська мова – це атрибут України разом із синьо-жовтим прапором, золотистим тризубом і невмирущим славнем. Це кит, на якому тримається держава. Це корабель, який тримає нас на хвилях Світового океану. Це наша найвлучніша зброя в серце окупанта. Це яскравий незгасимий вогник, який горить у кожному з нас. Наша сила – в українській мові»,

підсумував завідувач кафедри української мови і літератури, кандидат філологічних наук Віталій Максимчук.

Наприкінці дня відбулася мовна гра «У лабіринтах мовної павутинки». Під час неї студенти різних спеціальностей змагалися між собою: читали вислови навпаки, розшифровували асоціативні картинки, відгадували письменників тощо.

Фахівець відділу міжнародних зв’язків з координування іноземних студентів Денис Гаврилюк зазначає, що в сучасному світі, який стрімко розвивається, англійська мова уже не перевага, а життєва необхідність.

«Англійська стала невід'ємною частиною мого життя. Працюючи у сфері міжнародних відносин, використовую цю мову майже щодня: спілкуюся із міжнародними партнерами, іноземними студентами й гостями університету. Багато актуальної, цікавої інформації й контенту поширюється саме цією мовою».

До слова, привітання іноземних студентів НаУОА з Міжнародним днем рідної мови за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=CXT6wiKx0GU