Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Спільна молитва за мир в Україні

21.01.2022

У студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького 21 січня відбувся молебень за мир в Україні до Дня Соборності. У молитві взяли участь настоятель храму, протоієрей Василь Жуковський, благочинний Острозької ОТГ Юрій Лукашик, отець ПЦУ Володимир Шевчук (Розваж), священник римо-католицького костелу м. Острога Вальдемар Шляхта. Присутніми були також ректор Острозької академії Ігор Пасічник, мер Острога Юрій Ягодка, студенти, викладачі, співробітники університету й містяни.

Зі вступним слово звернувся протоієрей Василь Жуковський:

«Кожна особа, кожна спільнота й держава мають свої традиції, які пам’ятають, цінують, якими пишаються і на яких вибудовують свою власну самобутність і неповторність. Сьогодні ми традиційно згадуємо й відзначаємо подію великого суспільно-історичного значення – День Соборності українського народу, який складає основу нашої незалежності. День Злуки 22 січня 1919 року прагнув синтезувати й матеріалізувати багатовікове прагнення нашого українського народу жити у власній соборній, незалежній і процвітаючій державі. Незважаючи на цей підписаний акт, об’єднання територій тоді не відбулося, але сама подія істотно вплинула на історію нашої держави».

Під час своєї проповіді Василь Жуковський також закцентував увагу на традиціях. Зокрема в 1990 році напередодні річниці Акту Злуки між Києвом і Львовом десятки тисяч людей, тримаючись за руки, вишикувались у живий ланцюг. За словами отця Василя, така акція підтвердила стійкість та єдність українського народу. Крім того, у 1999 році президент Леонід Кучма офіційно встановив свято 22 січня як День Соборності України.

«Ідея соборності нашого народу особливо проявилася останнім часом під час Майданів, волонтерського руху на захист російської агресії, у спільних зусиллях українців усього світу, спрямованих на утвердження єдності й незалежності нашої держави»,

підсумував настоятель храму.

Ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник наголосив, що щасливі дні й роки для нашої держави припадають на часи, коли українці були об’єднані.

«Саме тоді ми перемагали ворога під Смоленськом, під Оршею, під Хотином. Річ у тім, що нас, українців, завжди намагалися роз’єднати не тільки географічно, територіально, а насамперед морально, політично, психологічно й духовно. Сьогоднішній молебень і присутність представників провідних конфесій, які є в нашому студентському храмі, продемонстрували, як ми можемо об’єднуватися, передусім духовно. Зараз ситуація в Україні аналогічна. Ми повинні, як ніколи, бути разом. Єднаймося й перемагаймо!»

Мер Острога Юрій Ягодка подякував за проведення молебню, а також побажав усім присутнім мудрості в прийнятті рішень, згуртованості й працювати на благо Острозької громади і всієї України.