Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії провели хакатон для студентів «Town and Gown 2.0»

20.10.2022

Упродовж 19-20 жовтня в Національному університеті «Острозька академія» тривав хакатон для студентів «Town and Gown 2.0: стратегічна співпраця міста та університету у Вишеградській групі та Україні».

Хакатон проводиться в рамках проєкту, підтриманого Міжнародним Вишеградським фондом. Упродовж хакатону студенти змагалися у створенні проєктів, присвячених співпраці міста й університету. 

У перший день хакатону студенти відвідали Острозький замок, де заступник директора Андрій Брижук поділився власним досвідом проєктної діяльності. Зокрема, саме зараз у музеї рeалізується проект «Україна: after war», у рамках якого підготовлено виставку.

Під час другого дня хакатону до Острозької академії завітали: Олеся Гощук, випускниця НаУОА, проєктна менеджерка; Максим Войчук, кандидат економічних наук, начальник науково-дослідної частини Луцького національного технічного університету; Віталій Прокопець, начальник відділу зв’язків з громадськістю Національного університету водного господарства та природокористування.

Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА зазначив:

«Цей хакатон є однією з фінальних подій у рамках нашого проєкту «Town&Gown 2.0». Особливість хакатону те, що до нього залучені студенти – молоді, ініціативні й креативні люди з власним баченням того, які проєкти можуть організовуватися й реалізовуватися в академічному місті».

Олеся Гощук, випускниця НаУОА, проєктна менеджерка розповіла студентам основні правила, як потрібно створювати проєкти. Спікерка також зазначила, що хакатони спонукають зробити перший крок до співпраці міста й університету і є надзвичайно ефективними, бо допомагають дуже тісно взаємодіяти, ділитися думками, упродовж короткого часу напрацювати власні ідеї.

«Упевнена, що студентська молодь має дуже багато креативних ідей, зможе допомогти міській владі подивитися на проблеми міста, вирішити їх у цікавий, інноваційний спосіб, щоб місто стало більш комфортним і сприятливим для молоді. Такі концентровані заходи досить актуальні. Знаю дуже багато випадків, коли після хакатонів ідеї реалізовувалися досить успішно й зараз уже мають свій результат, який видно в міському середовищі»,

додала Олеся Гощук.

Максим Войчук, кандидат економічних наук, начальник науково-дослідної частини Луцького національного технічного університету зазначив про поняття «стартап» й особливості його створення.

Віталій Прокопець, начальник відділу зв’язків з громадськістю Національного університету водного господарства та природокористування поділився зі студентами порадами, як потрібно створювати презентацію для публічного виступу. Зокрема спікер наголосив, що потрібно продумати і знайти необхідний контент, наповнити презентацію контентом, продумати дизайн, проглянути все ще раз, грамотно зберегти.

Під час основної частини хакатону студенти в межах сформованих команд працювали над власними проєктами, які стосувалися співпраці між містом й університетом. Участь взяли команди студентів із 4 університетів: Національного університету «Острозька академія», Національного університету водного господарства та природокористування, Волинського національного університету імені Лесі Українки, а також Луцького національного технічного університету.

«Усі представлені командами студентів проєкти мають цінність і засновані на креативних ідеях. Усі ці проєкти ми взяли «на озброєння», аби спільно зі студентськими організаціями підготувати ґрантові заявки й здобути фінансування для їх реалізації. Попри те, що було визначено призові місця на основі оцінок журі, переможцями хакатону можна вважати всі команди-учасниці»,

додав Дмитро Шевчук.

За результатами журі перше місце посіла команда «Студдекани». Її учасники представили проєкт на екологічну тематику, що стосується створення локацій у місті з можливістю заряджання пристроїв засобами, які створюють відновлювану енергію. 

«Хакатон насамперед націлений на співпрацю, знаходження спільної ідеї, обговорення нових думок і загалом орієнтований на всебічний розвиток. Цей захід дав мені нові знайомства як серед студентів інших університетів, так і серед викладачів»,

зазначив капітан команди «Студдекани», студент 2 курсу ОПП «Економічна кібернетика» Ілля Орлов.

Враженнями від хакатону поділився студент 3 курсу ОПП «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» НаУОА, учасник команди-переможця Олександр Севастьянов:

«Для мене участь у хакатоні була чудовою можливістю перевірити себе. Насправді дуже радий, коли можу навчитись чомусь новому або щось осягнути. Для мене це завжди цікаво. Круто, що Острозька академія організовує заходи подібного формату, адже тоді студенти можуть зрозуміти, як функціонують дуже різні процеси».

До слова, реалізація проєкту «Town&Gown 2.0» здійснюється від вересня 2021 року. Проєкт присвячений налагодженню тісної співпраці між містом й університетом на основі використання досвіду країн Вишеградської групи. Детальніше про проєкт можна дізнатися на його офіційній сторінці https://v4pro.oa.edu.ua