Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулося відкриття фотовиставки Дмитра Козацького

20.10.2022

20 жовтня в підземній мистецькій галереї НаУОА відбулося відкриття фотовиставки «Азовсталь. Світло переможе» авторства Дмитра Козацького з позивним «Орест» – студента спеціальності 052 Політологія, керівника пресслужби полку «Азов», військовослужбовця, оборонця міста Маріуполя, фотографа.

Дмитро є автором 25 світлин поранених побратимів із польового шпиталю на заводі «Азовсталь».

Ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник зауважив:

«В Острозькій академії надзвичайна подія. Сьогодні ми відкриваємо знамениту фотовиставку Дмитра Козацького, яку побачив уже весь світ. Завдяки цим фотографіям і знають про Дмитра. Це не просто фотовиставка, це історія українського героїзму й патріотизму. На цій фотовиставці можна формувати світогляд українців. Свого часу Дмитро Козацький обрав Острозьку академію, яка зараз є кузнею українських патріотів».

Докторка психологічних наук, професорка, проректорка з навчально-виховної роботи НаУОА Руслана Каламаж зазначила, що вражена цією унікальною фотовиставкою й непересічною особистістю Дмитра Козацького, який, незважаючи на все пережите, залишається дуже світлим, люблячим, оптимістичним, життєствердним. 

«Ця виставка дуже емоційно й безпосередньо стосується життєвої історії кожного з нас. Переконана, що Азовсталь залишиться не просто в пам'яті наших поколінь, а стане частиною української ідентичності, яка символізує нашу силу й незламність. Творчість Дмитра, як на мене, втілює в собі цей непоборний український дух – чим більше нас хочуть знищити, тим сильнішими ми стаємо й віримо, що світло таки переможе. Хочу побажати Дмитрові якнайшвидше поновити своє здоров'я, повернутися до своїх рідних і зреалізувати всі свої мрії у вільній, незалежній Україні»,

додала Руслана Каламаж.

Кандидатка історичних наук, старша викладачка кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА, директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк розповіла основні факти про Азовсталь, а також зауважила, що фотовиставка Дмитра Козацького є символом героїчного спротиву українських захисників.

Доктор політичних наук, професор, керівник Центру політичних досліджень НаУОА Юрій Мацієвський наголосив, що ця фотовиставка є прикладом того, як звичайні люди, громадяни в надзвичайних ситуаціях можуть залишатися людьми, українцями з великої літери.

Враженнями від фотовиставки поділилася студентка 2 курсу спеціальності 061 Журналістика Богдана Торба:

«Виставка Дмитра Козацького надзвичайно сильно вразила мене, хоч я вже бачила ці фото, як і більшість українців. Незважаючи на це, поглянула на фотографії по-новому, бо атмосфера укриття, де розміщена виставка, допомагає краще зрозуміти зміст фото. Вони всі дуже чуттєві й викликають захват від сили людей, яких бачимо і професіоналізму Дмитра, який навіть у таких складних обставинах зміг зробити витвори мистецтва. Дуже цінно, що цю виставку вдалося відкрити саме тут, у стінах рідної Острозької академії».

Під час відкриття фотовиставки присутні також мали можливість переглянути фільм «Останній день на Азовсталі» з циклу «Фортеця Маріуполь», одним із режисерів якого є саме Дмитро Козацький.