Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Лекцію Григорія Васяновича «Християнсько-філософський персоналізм Григорія Сковороди» провели в Острозькій академії

20.09.2022

У межах відкритого університету 20 вересня відбулася лекція доктора педагогічних наук, професора, почесного академіка НАПН України Григорія Васяновича на тему «Християнсько-філософський персоналізм Григорія Сковороди».

Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи Національного університету «Острозька академія» виступив зі вступним словом:

«В Острозькій академії вже два роки діє проєкт Відкритого університету, де ми запрошуємо і колег з нашого університету й інших університетів, наукових установ та загалом тих, хто зацікавлений і може публічно запрезентувати соціально-значиму тему або тему, яка надихає, дає можливість для розмірковувань. Ми розпочинаємо академічний рік Відкритого університету Острозької академії. Радий, що сьогодні надзвичайно цікава тема й лектор. Маємо особливу нагоду говорити про Григорія Сковороду, бо Україна відзначає 300 років із дня його народження».

Під час заходу Григорій Васянович презентував основні ідеї християнсько-філософського персоналізму Григорія Сковороди, а також зацитував кілька творів українського філософа. 

Лектор зазначив, що у своїй творчості Григорій Сковорода приділяв значну увагу ідеям доброчесності. Мандруючи, зокрема європейськими країнами, філософ завжди прагнув одного – знайти бібліотеку, займатися пізнанням культури, науки певної держави, у якій він був. За словами спікера, Григорій Сковорода був енциклопедичною, безумовно геніальною людиною. 

«До творчості Григорія Сковороди потрібно звертатися частіше, щоб пізнавати його ідеї, наближатися до любомудрія. Григорій Сковорода любив це слово й таким він був. Ми маємо пишатися, що в нашій рідній Україні був такий геній і, хоч не фізично, але духовно Григорій Сковорода завжди залишається з нами»,

підсумував спікер.

До слова, Григорій Васянович нещодавно видав монографію, присвячену творчості Григорія Сковороди, а саме «Християнсько-філософський персоналізм Григорія Сковороди».