Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулися Дні науки-2022

20.05.2022

У Національному університеті «Острозька академія» упродовж 16 – 20 травня відбувалися Дні науки-2022. Цьогоріч XXVІІ студентсько-викладацьку конференцію провели у форматі онлайн, участь у якій взяли не лише науково-педагогічні працівники, студенти та аспіранти НаУОА, а також науковці інших освітніх та наукових інституцій, експерти, учні та студенти наукових ліцеїв та коледжів.

Загалом у рамках Днів науки було проведено 53 наукових заходи, з них: 31 наукова секція; 9 круглих столів; п’ять презентацій видань, наукових центрів, гуртків; одна постерна сесія й дискусія. Також відбулися шість панельних дискусій, серед яких: Українсько-польська дискусійна панель / UKRAIŃSKO-POLSKA PANEL DYSKUSYJNA «Культура проти війни / KULTURA WOBEC WOJNIE»; «HOW CAN UKRAINE ENSURE ITS OWN SECURITY?»; «Епоха постправди: зміна методів боротьби в інформаційному просторі та на дипломатичній арені»; «Моральна сліпота і війна»; «Поведінкова економіка: чому люди діють ірраціонально і як отримати з цього вигоду?»; «Університет в часи криз» (в рамках проекту: “Town and Gown 2.0: the Strategic Cooperation between University and City in V4 and Ukraine”. International Visegrad Fund. Project Nr 22110065).

З 16 до 20 травня Навчально-науковим інститутом соціально-гуманітарного менеджменту НаУОА було проведено такі заходи: секції «Актуальні питання теорії культури та філософії»; «Історія культури та релігієзнавство»; «Актуальні питання психології у вимірах війни і миру»; «Актуальні дослідження когнітивної психології»; «Актуальні питання стилістики, лінгводидактики й культури української мови»; «Сучасний український лексикон у семантико-когнітивному і граматичному вимірі»; «Літературні напрями і творчі шукання українських письменників кінця ХІХ – початку ХХІ століття»; «Теоретико-методологічні аспекти сучасного літературознавства»; «Острогіана. Волиніана»; «Громадське здоров’я»; «Актуальні проблеми сучасного медіадискурсу» та щорічний круглий стіл на гендерну тематику «Роль жінки в російсько-українській війні 2014–2022 рр.».

Ще одними із заходів, приурочених до Днів науки НаУОА 2022, стали презентація книги кандидатки політичних наук, викладачки кафедри політології та національної безпеки НаУОА Наталії Малиновської «Жіночий емірат? Політикині мусульманського світу» (видавництво Сафран), а також презентація монографії докторки філологічних наук, доцентки кафедри української мови і літератури НаУОА Оксани Пухонської «Поза межами бою. Дискурс війни в сучасній літературі» (2022).

Також у рамках Днів науки-2022 відбулася постерна сесія – Організація освітнього середовища у воєнний час: проблеми та шляхи їхнього вирішення, а ще презентація результатів діяльності наукових гуртків кафедри психології та педагогіки НаУОА, зокрема таких: «Професійні сценарії успішних педагогів»; «Життєві сценарії: теорія і практика»; «Математика навколо нас»; «У дзеркалі слова».

На економічному факультеті в рамках Днів науки були проведені секції: «Менеджмент організацій в Україні: проблеми, інновації, перспективи розвитку»; «Актуальні питання економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій»; круглі столи «Організація обліку, аудиту, аналізу та оподаткування діяльності суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану» й «Особливості управління публічними фінансами в умовах воєнного стану».

Упродовж Днів науки в НаУОА в ННІ права ім. І. Малиновського відбулося три круглі столи: «Актуальні проблеми та перспективи розвитку публічного права в сучасних умовах»; «Правове регулювання прав людини у сфері приватного права» та «Актуальні проблеми кримінального права та процесу». Ще одним із заходів, приурочених до Днів науки НаУОА 2022, стала презентація книги доктора філософських наук, професора кафедри державно-правових дисциплін НаУОА Петра Кралюка «Українці і поляки: 1000 років (не)порозуміння» (видавництво Фоліо).

На факультеті романо-германських мов відбулися заходи в таких секціях: «Сучасні технології викладання англійської мови та літератури»; «Прикладні лінгвістичні дослідження в умовах міжкультурної комунікації»; «Лексичні і фразеологічні аспекти дискурсу»; «Сучасні мовознавчі, педагогічні та методологічні аспекти викладання англійської мови як іноземної» та круглий стіл «Українська національна ідея і християнські цінності як її невід’ємна основа».

Навчально-науковий інститут міжнародних відносин та національної безпеки провів такі заходи: секції «Актуальні питання міжнародних відносин»; «Політичний процес в Україні та пострадянських країнах»; «Місцеві та регіональні процеси в Україні»; «Інституційні зміни у посткомуністичних країнах»; «Виклики та загрози сучасній системі міжнародної безпеки»; «Комунікативні аспекти маркетингових та PR-комунікацій в сучасному соціокультурному просторі»; «Менеджмент інновацій та актуальні питання розвитку інформаційного простору»; «Актуальні проблеми міжнародного туризму»; «Актуальні проблеми країнознавчих досліджень»; «Історія України»; «Історія історіографії та джерелознавство. Всесвітня історія»; «Російсько-українська війна. 2014-2022»; «Острогіана. Волиніана». Також відбулися: круглий стіл Центру Європейських досліджень «Вплив російської війни в Україні на міжнародний порядок і євроатлантичну безпеку»; дискусія «Політична наука в університетах України» Школа політичної аналітики Поліс». У рамках програми WARN – Академічна протидія гібридним загрозам та програми НАТО «Наука заради миру і безпеки» провели секцію «Виклики та загрози системі національної безпеки України».

Також був проведений науково-практичний онлайн-круглий стіл студентів та молодих учених «Нова інформаційна ситуація та тенденції альтернативного розвитку ЗМК в Україні». У рамках круглого столу відбулася презентація результатів діяльності науково-практичної лабораторії «Студія стратегічних комунікацій». 

«Програма Днів науки була надзвичайно насиченою й нам вдалося реалізувати все задумане. Дякую всім, хто доклав зусиль, щоб організувати наукові заходи, на високому рівні провів секційні засідання, круглі столи, дискусії. Вдячний вам за те, що ми всі об’єдналися й провели Дні науки в цей нелегкий для нашої країни час. Цього року багато разів у назвах секцій і доповідей зустрічалися слова «війна», «загрози», «виклики». Будемо сподіватися й робити все, що від нас залежить, аби наступного року частіше звучало словосполучення “перемога України”»,

зазначив доктор філософських наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук.

На завершення підсумкового засідання Днів науки НаУОА грамотами Острозької академії та Департаменту освіти і науки Рівненської обласної адміністрації були відзначені викладачі, аспіранти та студенти нашого університету, які мають значні наукові досягнення.