Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

20 лютого – День пам’яті Героїв Небесної Сотні

20.02.2022

Щорічно 20 лютого в Україні відзначають пам’ятну дату – День Героїв Небесної Сотні.

Вісім років тому під час Революції Гідності вони віддали свої життя за європейське майбутнє нашої держави. Вони захищали права і свободи, демократичні цінності й національні інтереси всієї української нації. Їхній патріотизм, мужність і героїзм назавжди змінили історію України. Саме 20 лютого 2014 року на Майдані загинуло найбільше активістів.

Доктор історичних наук, професор кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського Володимир Трофимович зазначає, що цей день став не просто датою чергової офіційної події в календарі:

«Це своєрідна точка неповернення до пострадянської моделі відносин між владою і суспільством, до старих корупційних схем і також маркер протидії багатовекторності, тобто проросійської спрямованості в зовнішньополітичному курсі. Люди не просто боролися за все це на Майдана, а заплатили дуже велику ціну. Задля утвердження свободи й демократії Герої Небесної Сотні пожертвували собою й цим змінили перебіг історії нашої держави».

Завідувач кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА, кандидат історичних наук, доцент Микола Близняк каже, що пам'ятати про Майдан не лише важливо, але й необхідно.

«Події Майдану показали зрілість і єдність української нації, здатність українців обирати власний шлях розвитку, протистояти фальші, захищати демократію й бути господарем на своїй землі. Герої Небесної Сотні віддали свої життя за вільну, незалежну й демократичну державу, яка завдяки їх жертовності має всі шанси посісти гідне місце в цивілізаційному просторі сучасної Європи. Події Майдану й Герої Небесної Сотні – це частина новітньої історії України, а, як відомо, хто не пам'ятає уроків минулого, той не вартий майбутнього».

У Музеї історії Національного університету «Острозька академія» зберігається низка експонатів, пов’язаних із подіями на Майдані. Директорка Музею історії НаУОА, кандидатка історичних наук, старша викладачка кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського каже, що насамперед це речі, якими користувалися протестувальники – щити, каски, інші засоби захисту. Їх до Музею передав Директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, доктор філологічних наук, професор, дійсний академік Академії наук України, заступник голови Наглядової ради НаУОА, академік Острозького Академічного Братства Микола Жулинський.

«Також, є прапорець і поплавлений від вогню номерний знак (передані чинним мером Нетішина Олександром Супрунюком) – все, що залишилось від автобуса, яким приїхали підтримати Майдан жителі Нетішина й Острога», – сказала Анастасія Хеленюк.

Також у Музеї зберігаються фотографії Сергія Харченка, випускника НаУОА, який зафіксував найдраматичніші дні Революції Гідності. Є фото, передані ще одним випускником Острозької академії Святославом Коханом, а також зроблені почесним доктором кафедри політології та національної безпеки НаУОА, викладачем Варшавського університету Тадеушом Кшонстком.

«У музейній бібліотеці є цінні книжкові видання, присвячені подіям Революції Гідності. Усі ці речі не німі свідки подій. Іноді вони промовляють виразніше, ніж слова. Ми часто організовуємо виставки, аби наші студенти й відвідувачі вкотре для себе зрозуміли ціну віри в перемогу і наше майбутнє», – підсумувала пані Анастасія.

Зараз як ніколи ми повинні бути об’єднаними, розбудовувати нашу країну й продовжувати боротися за такі цінності, як гідність і свобода.

Ми завжди пам’ятатимо про Героїв Небесної Сотні і їхній подвиг, який назавжди змінив історію нашої держави.

Слава Україні! Героям слава!

20 лютого 2022 року запрошуємо всіх охочих долучитися до онлайн-трансляції Панахиди за загиблими Героями Небесної Сотні на ютуб-каналі Храму Преподобного Федора Острозького за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=K2KT_H9jlak