Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки 2022: Презентація книги Наталії Малиновської «Жіночий емірат? Політикині мусульманського світу»

19.05.2022

2021 року у видавництві «Сафран» побачило світ дослідження кандидатки політичних наук, викладачки кафедри політології та національної безпеки НаУОА Наталії Малиновської. А 19 травня відбулася презентації цієї роботи у межах XXVІІ наукової викладацько-студентської конференції «Дні науки». Модераторкою заходу була докторка філософських наук, завідуюча кафедри філософії та культурного менеджменту Марія Петрушкевич. Через тему можливості залучення жінок у політичне життя аудиторія обговорила надзвичайно актуальні питання, зокрема і ті, що стосуються російсько-української війни.

«Сьогодні вперше мала можливість презентувати книгу для студентства, колег, гостей в рамках Днів науки. Дуже важливо, що окрім фокусу уваги на політичні права жінок країн Близького Сходу, ми вели дискусії про політичні права кримських татарок і перспективи їхньої участі в українському парламенті. Адже століття тому кримські татарки були учасницями кримськотатарського національного руху, розвивали жіночі організації та були обрані делегатками першого Курултаю кримськотатарського народу. І звісно ж одним з актуальних питань є позиція країн Близького Сходу щодо російсько-української війни. Частково відповідь криється і в політиці прав жінок, адже це тест з якою частиною світу прагнуть бути країни – обирати майбутнє та змінювати свої суспільства, розширюючи можливості для своїх громадян, чи обирати минуле й бути заручниками консервативних релігійних кіл, влада яких дуже часто побудована на пригніченні жінок і зменшенні їхніх прав»,

розповіла авторка книги «Жіночий емірат? Політикині мусульманського світу».

Пані Наталія презентувала основні складові та теми книги, торкнулася аналізу найвідоміших постатей жінок у політичному житті мусульманських країн.

«Радію чудовій нагоді побувати на презентації книги Наталії Малиновської. Це дуже цікавий аналітичний продукт, у якому представлені й статистичні дані, і біографічні довідки, і спроба інтерпретації тих, з одного боку, далеких, але й небезпечно близьких тенденцій в політиці. Місце жінки в парламентах мусульманського світу, одиничні хоч і яскраві, гідні прикладу історії подолання соціальних перепон і стереотипів, ціна успіху – це теми, які спонукають вчергове поміркувати про українські реалії. Тим паче, що один із розділів книги присвячений кримськотатарській спільноті»,

поділилася враженнями докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови і літератури Олександра Вісич.

Тема презентації зацікавила не лише своєю актуальність, а й співголосністю з історичними українськими реаліями.

«Послухавши пані Наталію Малиновську ще довго переосмислювала ключові думки та ідеї. Тема жінок у політиці мусульманських країн, особисто для мене, відкрилась по-новому. Роль жінки у мусульманських країнах, особливості їх залученість у політиці чи взагалі відсутність можливості вирішувати важливі політичні, суспільні питання держави потребують постійного вивчення та обговорення. Дякую пані Наталії, що привернула увагу до такої важливої тематики»,

сказала магістрантка спеціальності культурологія Ольга Німець.

Ідеї емансипації жінок у політичній сфері стали своєрідним маркером соціального розвитку суспільства, чутливості до тих соціальних груп, які у багатьох аспектах є незахищеними.

«Мене завжди дивувало як мало ми знаємо про певні культури, знаючи так багато. Ісламські народи вражають своїм культурним багатством і дивовижно «відкритою закритістю». Крокувати в багатьох питаннях у ногу зі світом і, разом з тим, в усьому, що стосується жінок, залишатись на декілька століть у минулому. Процес боротьби жінок за свої права у такому складному для них культурному середовищі – щось неймовірне. Героїчне навіть у певному сенсі»,

поділилася думками випускниця спеціальності культурологія Ангеліна Любас.

Книга є у вільному продажу, усі зацікавлені у цій та дотичній тематиці мають можливість ознайомитися.