Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки 2022: Круглий стіл Центру європейських досліджень «Вплив російської війни в Україні на міжнародний порядок і євроатлантичну безпеку

19.05.2022

19 травня в межах Днів науки в Національному університеті «Острозька академія» відбувся круглий стіл Центру європейських досліджень. Модерувала захід докторка політичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних відносин, керівник Центру європейських досліджень НаУОА Тетяна Сидорук. Фокус-тема обговорення стосувалася впливу російської війни в Україні на міжнародний порядок і євроатлантичну безпеку.

Студенти, аспіранти та викладачі мали змогу поглянути з різних сторін на ефект, який спричиняє російська агресія проти України на різноманітні аспекти міжнародних відносин. Зокрема, особливу увагу було приділено огляду вже наявних змін у міжнародній системі, розстановці сил, зміні пріоритетів та появі нових викликів. Неодноразово було зазначено, що дії владіміра путіна та його оточення, спрямовані на стримування Північно-атлантичного альянсу та прозахідного курсу України, призвели до абсолютно протилежного ефекту. НАТО не лише не відводить свої війська зі східних регіонів, але й отримало нові заявки на вступ від Швеції та Фінляндії; українська проєвропейська ідентичність ще більше зміцнилася; Україна виборює своє право називатися європейською нацією з гідністю та потенціалом, про які знають у всьому світі; євроскептицизм в Україні знаходиться на рекордно низькому рівні.

Учасники круглого столу залишили відкритим питання щодо того, як виглядатиме міжнародна система у майбутньому, адже зараз ми знаходимося на перехідному етапі, який, однак, зберігає певні принципи: сила не вирішує все; порушник має бути покараний; навіть потужна армія не може знищити державу, яка має надзвичайно сильну детермінацію до існування.

Хоча Україна сьогодні платить величезну ціну за свій проєвропейський вибір і існує безліч викликів, які потрібно буде подолати паралельно з жорстокою війною та усіма її наслідками, проте учасники круглого столу все ж вбачають можливість для оптимістичного прогнозу для майбутнього нашої країни. Врешті-решт, Україна посміла боротися і засоромити другу армію світу, а, отже, і зайняття нею гідного місця в сім’ї європейських народів – це питання недалекого майбутнього.

Ілля Вітченко,
аспірант кафедри міжнародних відносин НаУОА