Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася Олімпіада юридичних клінік України з консультування клієнтів 2022

21.02.2022

18-19 лютого у Національному університеті «Острозька академія» відбулася Національна Олімпіада юридичних клінік України з консультування клієнтів 2022. Організатором Олімпіади є ГО «Асоціація юридичних клінік України», а координаторкою змагань – керівниця юридичної клініки «Pro bono» НаУОА, викладчка кафедри теорії та історії держави і права Марія Цип’ящук. Пані Марія є також національною представницею від України на Міжнародних Змаганнях з консультування клієнтів імені Брауна-Мостена.

Зі вступним словом виступила голова Асоціації юридичних клінік України Юлія Ломжець:

«Олімпіада з консультування – це унікальний захід Асоціації, який допомагає майбутнім правникам відчути атмосферу реального живого спілкування з клієнтами і зрозуміти, як багато потрібно сучасному юристу вмінь і знань. Це не тільки навички знайомства і спілкування з людиною, яку ви вперше бачите, але й складні питання юридичного аналізу, різних психологічних, соціальних, політичних факторів. Також, олімпіада – це дуже весело. Тому я бажаю вам відчути цю енергію, яка надихне дізнатися щось нове, розвиватися, а ще взяти участь у майбутніх заходах».

До всіх учасників, суддів і волонтерів звернувся також директор Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського, доктор юридичних наук, доцент Сергій Іщук.

«Такі заходи сприяють підвищенню вашого фахового рівня й загалом рівня правової культури нашого суспільства. Хочу подякувати Асоціації юридичних клінік України, Марії Цип’ящук, яка є драйвером цього процесу. З 2015 року Інститут права Острозької академії радо вітає учасників олімпіади. Також, слова вдячності для юридичних клінік, які погодилися взяти участь. Такі заходи якісніше будуть проведені саме офлайн, бо очне спілкування й атмосфера переважають і надихають. Бажаю учасникам гарної праці, успіхів і позитивних емоцій»,

розповів Сергій Іщук.

Олімпіада з консультування – це унікальні змагання серед юридичних клінік України, які моделюють процес прийому клієнта в юридичному офісі. З 2015 року, за винятком 2018, Острозька академія – традиційна локація для цих змагань.

«Змагання є унікальними, бо вони не схожі на мут-корти чи дебати. Це комунікація між клієнтом, який приходить до юриста, між юристами, а також командна робота, етика в дії. Олімпіада дає інтенсив, який студенти зможуть застосувати у своїй практичній діяльності. Користь змагань і в тому, що ми запрошуємо юристів або фахівців інших галузей. Тобто студенти мають можливість отримати практичні навички, зв’язки з майбутніми роботодавцями, а також – презентувати Україну на міжнародному рівні. Саме цей проміжний національний етап дозволяє сформувати більш якісні команди для міжнародних змагань»,

додала Марія Цип’ящук.

До участі в Олімпіаді допускалися консультанти юридичних клінік України, які стали переможцями внутрішнього клінічного раунду змагань із консультування або визначені юридичною клінікою.

За результатами реєстрації за перемогу змагалися студенти-консультанти з 7-ти юридичних клінік та 6-ти міст України: 

А суддями стали:

  • Олександра Скіданова адвокатка, засновниця адвокатського бюро «Олександри Скіданової», NextGen Рівне;
  • Алла Філатова адвокатка, NextGen Рівне;
  • Андрій Удовиченко СРО «Bot&Partners»;
  • Данііл Попков юрист БФ «Восток SOS», Голова правління;
  • Вікторія Петрук заступниця начальника юридичного відділу Українського національного центру розбудови миру (НЦРМ);
  • Ганна Гоменюк заступниця директора УНЦРМ;
  • Юлія Ломжець Голова ГО «Асоціації юридичних клінік України»;
  • Ярослав Малик менеджер освітнього напрямку ГС “Освітній дім прав людини в Чернігові”, член «Правління+» АЮКУ;
  • Ділейн Свенсон професор Люблінського католицького університету;
  • Павел Клімек юрист, представник Польської мережі юридичних клінік;
  • Евеліна Мілан і Пітер Джі Університет Лазарського у Варшаві.

Чотири команди, які здобули найбільше балів, отримали можливість продовжити участь у півфінальному раунді.

«Я брала участь в олімпіаді вдруге й можу впевнено сказати, що емоції неповторні. Це і круті знайомства, і приємні хвилювання, і хороший досвід, який знадобиться на все життя. Перевага в тому, що змагання проводяться англійською мовою. Це додає ще більше азарту й допомагає покращити свої навички»,

поділилася враженнями учасниця змагань, консультантка ЮК «Pro bono», студентка НаУОА Навчально-наукового інституту ім. І. Малиновського Катерина Омельчук.

19 лютого відбувся фінал змагань. Переможцями стала команда Правничої клініки Національного університету «Києво-Могилянська академія».

«Враження від олімпіади лише позитивні. Це дуже цікавий досвід. Є можливість проконсультувати клієнтів, дізнатися щось нове, зрозуміти не тільки юридичну складову, але і психоемоційну.

Я беру участь у змаганнях саме такого формату на всеукраїнському рівні вперше. Хотілося б ще, бо отримую тільки задоволення. Мені подобається спілкуватися з людьми. Це хороший досвід для побудови майбутньої кар’єри, прилив енергії, натхнення і враження, які ніколи не забуду»,

підсумували переможці Анастасія Дем’янченко й Тетяна Подоляка.

Після закінчення змагань всі учасники, тренери, судді й волонтери отримали сертифікати. 

Переможці Олімпіади у квітні представлятимуть Україну на Міжнародних змаганнях з консультування клієнтів ім. Брауна-Мостена.

До слова, Асоціація юридичних клінік України — це громадське об’єднання, діяльність якого спрямована на розвиток юридичної клінічної освіти й розбудову мережі юридичних клінік. Місією Асоціації юридичних клінік України є забезпечення функціонування якісних юридичних клінік в системі вищої юридичної освіти України.