Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Міжнародна співпраця Острозької академії й підтримка діаспори

18.07.2022

Національний університет «Острозька академія» співпрацює із закордонними освітніми, науковими закладами, ученими, міжнародними освітніми організаціями й фондами, представниками української діаспори. Студенти й викладачі проходять стажування у США, Канаді, Німеччині, Польщі, Італії, Іспанії, Греції, Туреччині, Литві, Швейцарії, Швеції, Франції, Великобританії та інших країнах світу.

Помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА, професор, доктор психологічних наук Едуард Балашов зазначає:

«У рамках виконання стратегії інтернаціоналізації НаУОА, університет розширює можливості для участі студентів у програмах міжнародної академічної мобільності. Щороку кількість таких програм, а також перелік спеціальностей НаУОА, які беруть участь у цих програмах, зростає».

Із 2015 року Острозька академія здійснює діяльність у рамках програми Erasmus+. За цей час вдалося створити розгалужену мережу партнерів з усієї Європи, налагодити співпрацю у сфері академічних і професійних обмінів. Учасниками програми стали близько 59 студентів, працівників та викладачів університету.

Партнерами Острозької академії в рамках Erasmus+ є таких 7 країн світу, як Польща, Литва, Румунія, Португалія, Іспанія, Словаччина, Чехія. Щороку в програмі беруть участь до 5 студентів та 5 викладачів. 

«Також у рамках програми Erasmus+ КА2 Програма розбудови потенціалу вищої освіти НаУОА реалізує грантовий проект «WARN. Академічна протидія гібридним загрозам» у співпраці з університетами Фінляндії, Франції, Португалії, Естонії та провідними українськими ЗВО»,

додає Едуард Балашов.

Крім цього, в Острозькій академії діють програми семестрових студентських обмінів на основі двосторонніх міжуніверситетських договорів про співпрацю:

  • з Поморською академією (Слупськ, Польща) – для студентів спеціальностей 256 Національна безпека, 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, 032 Історія та археологія, 051 Економіка, 122 Комп’ютерні науки, 081 Право, 035 Філологія: 035.041 «Германські мови та література»;
  • з Варшавським університетом (Варшава, Польща) – для студентів спеціальності 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії;
  • з Університетом Градець Кралове (Градець Кралове, Чехія) – для студентів Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту;
  • з Природничо-гуманітарним університетом (Ченстохова, Польща) - для студентів спеціальностей "Облік і оподаткування", "Фінанси, банківська справа та страхування" економічного факультету.

«Сподіваємося, що абітурієнти зроблять правильний вибір і вступлять до НаУОА на навчання, адже перед ними відкриються нові горизонти участі в міжнародних освітніх програмах мобільності в університетах Європи. Заохочуємо й запрошуємо абітурієнтів вступати до Острозької академії, адже впевнені, що перемога України наближається, і міжнародна співпраця повноцінно й динамічно буде розвиватися та розширюватися»,

підсумовує Едуард Балашов.

Також в Острозькій академії діє програма подвійних дипломів. Студенти спеціальності 052 Політологія після закінчення навчання мають можливість отримати два дипломи – Острозької академії і Варшавського університету. Програма називається «Східні студії». Щороку завершують спільну програму від 3 до 5 студентів. 

Віталій Лебедюк – доцент кафедри національної безпеки та політології, кандидат наук з державного управління, керівник Школи політичної аналітики «Поліс» зазначає:

«Спільна магістерська програма з Варшавським університетом триває два роки. Студенти, які вступили на магістратуру з політології на денну форму навчання, автоматично стають потенційними учасниками спільної програми. Програма складена так, щоб максимально якісно підготувати студентів до проходження тесту зі спеціальності в кінці першого року навчання». 

Далі, за словами пана Віталія, студенти беруть участь у міжнародній літній або зимовій школі на базі Варшавського університету чи Острозької академії. Після цього, залежно від приймаючої сторони, студенти їдуть на семестрове навчання до Варшавського університету. Кожен учасник програми отримує стипендію від уряду Республіки Польща. Завершують навчання студенти з двома дипломами – Острозької академії і Варшавського університету. 

«Наша спільна програма існує з 2014 року, і тому нам є чим пишатися. Вважаю, що це найкраща освітня пропозиція на освітньому ринку України. З однієї сторони, такі програми вимагають значних зусиль у їх управлінні та реалізації, а з іншої, дозволяють отримати не тільки два дипломи водночас, а й безцінний досвід та спілкування в міжнародному колі студентів і викладачів»,

додає Віталій Лебедюк.

Наразі Острозька академія розробляє ще 2 програми подвійних дипломів: з Вармінсько-Мазурським університетом (Ольштин, Польща) – для студентів спеціальності 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії та з Поморською академією (Слупськ, Польща) – для студентів спеціальності 256 Національна безпека.

Крім цього, близько 100 кращих студентів Острозької академії щорічно отримують закордонні стипендії за високі досягнення в навчанні й активну громадську діяльність. Зокрема в університеті є такі стипендії і гранти: іменний ґрант ім. Володимира Кузя «За здоровий спосіб життя», стипендія Товариства Української Мови (Чикаго, США), стипендія ім. Ярослава Соколика, стипендія ім. Ераста Гуцуляка, стипендія Фонду ім. Дарії Муцак-Ковальської та Михайла Ковальського.

Шановні абітурієнти! Запрошуємо вас вступати до Національного університету «Острозька академія». Традиція, що творить майбутнє!