Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки 2022: Презентація книги Петра Кралюка

18.05.2022

В Острозькій академії тривають Дні науки. 18 травня 2022 року в рамках програми цієї студентсько-викладацької конференції відбулася презентація книги доктора філософських наук, професора Петра Кралюка «Українці і поляки: 1000 років (не)порозуміння», яка побачила світ в 2021 році у видавництві «Фоліо». Модератором зустрічі виступив доктор філософських наук, професор, проректор НаУОА Дмитро Шевчук.

Книга Петра Кралюка присвячена розгляду історії українсько-польських взаємин протягом століть. Як зазначає автор у передмові, «Українці й поляки — народи-сусіди. Які до того ж мають один слов’янський первень. І в традиційній культурі яких чимало спільного. Зрештою, і мовно, і культурно, і ментально в нас багато “точок дотику”». Разом з тим, на переконання Петра Кралюка при всій близькості українців та поляків, ці народи виявилися «занадто розведеними». Наприклад, це видно із вірша Тараса Шевченка «Полякам», в якому поет вказував на релігійні та соціальні чинники. Ці чинники зумовили, що українці і поляки опинилися в різних «цивілізаційних нішах». 

Презентуючи книгу, Петро Кралюк розповів про сам процес її написання, вказав на ключові постаті, які сприяли порозумінню чи непорозумінню між українським та польським народами. Окремо торкнулися питання знакових подій в історії України та Польщі. 

Окремо обговорили роль Польщі та польського народу у підтримці України та українців в боротьбі проти російських окупантів після розв’язання повномасштабної війни Російською федерацією. Підтримка поляків є надзвичайною, вона демонструє, що попри непорозуміння, які були в історії, усе ж розуміння і порозуміння домінують, а польський народ є для нашої країни справжніми друзями.