Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

18 травня – Міжнародний день музеїв

18.05.2022

Щороку 18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв, заснований Міжнародною радою музеїв в 1977 році. Музеї зберігають «культурно-історичні і природничо-наукові цінності, накопичують та поширюють знання через вивчення і демонстрацію унікальних пам’яток матеріальної культури». Вони відіграють важливу роль у формуванні історичної пам’яті народу та його національної ідентичності.

При Національному університеті «Острозька академія» з 1997 року функціонує Музей історії НаУОА, який щороку вдосконалюється, постійно доповнюється експозиціями й новими колекціями. 

Кандидатка історичних наук, старша викладачка кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА, директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк зазначила:

«Міжнародний день музеїв і музейних працівників відзначається у всьому світі. Це важлива подія в культурному житті багатьох міст і країн, адже всі музейні інституції з нагоди цього дня проводять різноманітні цікаві заходи, зокрема акцію «Ніч музеїв». У межах акції у визначені дні можна відвідати більшість музеїв безкоштовно або ж за символічну плату. Крім того, музеї відчинені до пізньої ночі й пропонують цікаві програми для відвідувачів. Ці заходи дуже популярні в багатьох європейських країнах. Музеї – це важливі культурні інституції, які не лише бережуть нашу спадщину, а й вивчають, демонструють та пояснюють її».

Анастасія Хеленюк додала, що вже 10 років поспіль Музей історії НаУОА долучається до святкування Міжнародного дня музеїв, завжди готує цікаві, насичені програми, проводить тематичні театралізовані та інтерактивні екскурсії. 

«Але цьогоріч у зв'язку з пандемією, а тепер і війною, ми не можемо відзначити цей день у такому форматі. Попри це, постійно готуємо якісь цікавинки й презентуємо їх на фейсбук-сторінці Музею історії НаУОА»,

сказала Анастасія Хеленюк.

Пані Анастасія зазначила, що увесь тиждень з 16 до 22 травня вони разом із колегами щодня розповідатимуть про певний цікавий експонат чи експозицію Музею, а також про те, на чому зазвичай не встигають закцентувати увагу під час екскурсій. Оскільки в місті є багато внутрішньо переміщених осіб, Музей історії НаУОА вже півтора місяця проводить для всіх охочих безкоштовні екскурсії.   

«Наш музей – це важлива частина нашого життя, не просто робота. Ми любимо створювати щось нове, опікуємося нашими колекціями, з радістю спілкуємося з відвідувачами, адже історія академії надихає»,

підсумувала Анастасія Хеленюк.

Щиро вітаємо всіх музейних працівників із їхнім професійним святом, бажаємо успіхів у роботі, поповнень музейних колекцій; щоб якнайшвидше закінчилася війна й музеї всієї України знову приймали відвідувачів. Адже мистецтво – невід’ємна частина духовної культури людства!