Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії нагородили знавців творчості Уласа Самчука і Лесі Українки

18.02.2022

У Національному університеті «Острозька академія» 18 лютого відбулося нагородження переможців IX Всеукраїнського конкурсу «Волинські рефлексії у творчості Уласа Самчука та Лесі Українки», який проводиться з ініціативи та за підтримки сім’ї Соколиків, представників української діаспори у Канаді і єдиних розпорядників спадщини Уласа Самчука. Нагадаємо, що Оксана та світлої пам’яті Ярослав Соколики були ініціаторами встановлення пам’ятника видатному українському письменнику-публіцисту до його 100-річного ювілею, відкриття музею Уласа Самчука в місті Рівне, а також надали Національному університету «Острозька академія» права на перевидання його творів для широкого кола читачів в Україні.

«Улас Самчук – єдиний з українських письменників, який був висунутий на лауреата Нобелівської премії. Це наш геній, твори якого обов’язково мають вивчатися у школі. Тому наша кафедра української мови і літератури цьогоріч знову звернулася до Міністерства освіти і науки з проханням повернути твори Уласа Самчука в шкільну програму для обов’язкового вивчення, а особливо роман «Марія». Щиро дякуємо панству Соколиків за ініціативу і підтримку проведення такого потрібного конкурсу»,

зазначив ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.

У номінації «Краща наукова робота (наукове есе)» перемогли Петро Кралюк (І премія), Валерія Корнійчук (ІІ премія), Олена Контаріз (ІІІ премія). Найґрунтовнішими публікаціями про творчість Уласа Самчука у пресі журі визнало статті Олексія Костюченка (І премія), Тетяни Шокур (ІІ премія,), Соломії Костенкової (ІІ премія), Єлизавети Тимощук (ІІІ премія). У номінації «Найкращий учнівський твір» найвищий рейтинг отримали Маргарита Гандзілевська та Тетяна Романчук (І премія), Віталіна Гриців (ІІ премія). Переможці конкурсу отримали дипломи, книги і грошові премії.

«Символічно, що вручення дипломів переможцям цього конкурсу відбулося не тільки в переддень його дня народження, а й напередодні визначних державних свят, які мають велике значення для історичної пам’яті та формування національної ідентичності. Адже 19 лютого ми відзначаємо День Державного Герба України, що символізує єдність минулих, теперішніх і майбутніх поколінь і їхнього прагнення до незалежності, волі та свободи. А 20 лютого ми відзначаємо День пам’яті Героїв Небесної Сотні і вшановуємо тих людей, які віддали найцінніше, що в них було – власне життя, в прагненні до європейського майбутнього і незалежності нашої держави. Це саме ті дискурси, про які говорив у своїй творчості Улас Самчук»,

зауважила проректорка з навчально-виховної роботи, професорка Руслана Каламаж.