Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся вечір пам’яті Анатолія Криловця

18.02.2022

18 лютого у Національному університеті «Острозька академія» відбувся вечір пам’яті «Острозька корона Анатолія Криловця», присвячений 61-річчю з дня народження доцента кафедри української мови і літератури, кандидата філологічних наук Анатолія Криловця. Захід організували викладачі кафедри української мови і літератури – колеги й учні світлої пам’яті вченого й поета.

«20 лютого ми відзначаємо день народження Анатолія Криловця – людини, чия доля тісно переплетена з історією Острозької академії. Нащадками його духовного спадку можна вважати навіть присутніх тут першокурсниць, які лише чули ім’я Анатолія Олександровича. Він багато років працював в академії та ініціював створення легендарної спеціальності «Літературна творчість»,

зазначила докторка філологічних наук, доцентка кафедри української мови і літератури, модераторка заходу Олександра Вісич.

У круглому столі взяли участь друзі, колеги і знайомі Анатолія Криловця, викладачі й студенти Національного університету «Острозька академія». Доктор педагогічних наук, професор, академік АН ВШ України Іван Хом’як згадував його як порядну, відкриту, відверту людину, яка за потреби обстоює права своїх колег і не розпалює ворожнечу, за що Анатолія Олександровича й поважали.

Колишня студентка Анатолія Криловця, а зараз викладачка кафедри української мови і літератури Ірина Рабчук наголосила на тому, що Анатолій Олександрович давав ґрунтовні фахові знання, завжди був прикладом, щирою, виваженою, теплою, рідною й дуже близькою людиною.

Спогадами про поета поділилася його знайома Раїса Тхорук, кандидатка філологічних наук, доцентка Рівненського державного гуманітарного університету:

«Щоразу, коли згадую Анатолія Олександровича, мене оповиває тепло. Це людина, яка дала простір багатьом фантазіям, свободі у відчутті того, що світ відкритий і гарний».

Аспірантка Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту НаУОА Ольга Демчук зазначила, що Анатолій Криловець швидше приходив на заняття й зустрічав студентів з усмішкою на обличчі. Він міг зробити затишну й невимушену атмосферу під час пар. За словами пані Ольги, працювалось з Анатолієм Олександровичем легко й комфортно завдяки поезії, яку він дуже часто цитував.

Віталій Максимчук, завідувач кафедри української мови і літератури, кандидат філологічних наук зазначив:

«Анатолій Олександрович завжди був щирим, ніколи нікого не критикував. Він підтримував нас в усіх починаннях, а також дозволив мені повірити в себе. Зараз я усвідомлюю, що саме завдяки йому ми мали можливість доторкнутися до класики й поспілкуватися з письменниками віч-на-віч».

Докторка філологічних наук, професорка Світлана Кочерга подякувала всім присутнім за участь у заході, спогади про Анатолія Криловця. Вона запевнила, що такі зустрічі й надалі триватимуть.

Учасники мали змогу пригадати Анатолія Олександровича завдяки його віршам, що їх зачитували студенти, фотографіям, відеозаписам, презентації яких супроводжували теплі спогади.

Вечір пам’яті вкотре продемонстрував, що Анатолій Криловець – світла людина, яка назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав.