Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії провели акцію до Міжнародного дня відмови від паління

17.11.2022

17 листопада кафедра громадського здоров’я та фізичного виховання Національного університету «Острозька академія» організувала й провела акцію до Міжнародного дня відмови від паління. Девіз акції – «Ми проти куріння – ми здорове покоління». До заходу долучилися здобувачі ОП «Громадське здоров'я» першого (бакалаврського) й другого (магістерського) рівнів вищої освіти.

Завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання, доктор медичних наук, доцент Ігор Гущук зазначив, що цей день покликаний звернути увагу на згубний вплив тютюнової залежності, залучити до боротьби з курінням лікарів, психологів, фахівців у галузі здоров’я, проводити профілактичні заходи серед населення. 

«Збереження здоров’я сучасної молоді – є одним із першочергових завдань в освіті й профілактичній медицині. За даними ВООЗ, у всьому світі куріння є причиною близько 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту, куріння також є причиною 25% смертей від ішемічної хвороби серця. Куріння призводить до патологічних змін органів шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка, рак шлунка), сечостатевої системи. Під час нікотинової залежності, передусім, знижується опірність організму курця до нових захворювань і ускладнюється перебіг вже наявних хвороб. Тому залежність від тютюну створює реальну загрозу здоров’ю як на індивідуальному, так і популяційному рівні»,

додав Ігор Гущук.

Також під час заходу організували збір коштів на потреби Збройних Сил України. Крім того, всі охочі могли зробити унікальні й оригінальні фото та отримати яблучні передбачення.

Старша викладачка кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання, кандидатка психологічних наук, тьюторка групи Гз-11 Анна Гільман зауважила, що куріння – це звичка, яку можна й потрібно коригувати. За словами пані Анни, в Міжнародний день відмови від паління майбутні фахівці з громадського здоров'я мотивували студентів відмовитись палити, а кошти, які вони витрачають на купівлю цигарок, пожертвувати на потреби ЗСУ. 

«Студенти, які не палять або охочі, також могли долучитись до акції, зробивши благодійний внесок. Така активність студентів не тільки згуртовує молодь у дружбі, але й спрямовує на волонтерську діяльність. Кошти, зібрані під час заходу, були передані на ліки бійцям. Це важлива місія – підтримувати воїнів, які в холодну пору обороняють нашу державу. Дякую студентам групи Гз-11 за Вашу роботу! Особливо хочу відзначити Анну Ярмолюк, Ірину Равську, Діану Гавриленко, Анну Іванову за активну участь у просуванні акції!»,

зазначила Анна Гільман.

Про важливість Міжнародного дня відмови від паління розповіла студентка спеціальності 229 Громадське здоров’я Анна Ярмолюк:

«Ця подія, на мою думку, дуже важлива, адже багато молодих людей зараз палять і не розуміють, наскільки це шкодить їхньому здоров'ю. Ми з групою вирішили організувати акцію «Ми проти куріння – ми здорове покоління», аби повпливати на те, щоб наші спудеї зрозуміли важливість цієї ситуації».

До слова, офіційне свято Міжнародного дня відмови від паління відзначають у третій четвер листопада. День виник в 1977 році у США, а заснований ВООЗ як міжнародний в 1988 році. Заходи цього дня присвячені питанням зниження тютюнової залежності.