Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки-2022: Круглий стіл «Роль жінки в російсько-українській війні 2014 – 2022 рр.»

17.05.2022

В межах XXVІІ наукової викладацько-студентської конференції «Дні науки» 17 травня відбувся щорічний круглий стіл на гендерну тематику «Роль жінки в російсько-українській війні 2014 – 2022 рр.». Організатори заходу: лабораторія гендерних досліджень, кафедра філософії та культурного менеджменту, кафедра національної безпеки та політології НаУ ОА.

«Сьогоднішній круглий стіл – це не просто науковий захід. Це науковий погляд нашої молоді на два поняття: «жінка» і «війна». Часто ми можемо чути, що війна – це не жіноча справа. Учасники круглого столу конкретними прикладами показали, що не має чоловічого чи жіночого обличчя війни. Є мужні, самовіддані, патріотичні захисники нашої Вітчизни. І жінки нарівні з чоловіками боронять незалежність і свободу нашої держави.

Доповідачами на засіданні були студенти першого курсу спеціальності Національна безпека, вони старанно підготувалися до виступів, прожили кожну перемогу і біль своїх героїнь. Мені приємно було співпрацювати із кожним із них на етапі підготовки доповідей та бути учасником їх обговорення»

прокоментувала одна із організаторок круглого столу Інна Шостак, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри національної безпеки та політології НаУОА.

Під час круглого столу було обговорено двадцять тем. Учасники та учасниці презентували долі жінок, що брали участь в АТО з 2014 року.

«На цьому засіданні круглого столу ми обговорювали актуальну тему гендерної рівності жінок у російсько-українській війні. Усі історії героїнь з книги Є. Подобної «Дівчата зрізають коси» надихають руйнувати стереотипи про те, що дівчатам не місце на війні. Але коли приходить війна, то не важливо, жінка ти, чи чоловік, є чітке завдання – боронити країну. Можна побачити на їхньому прикладі, що немає нічого неможливого. Я вважаю, що кожен повинен мати хоча б якесь поняття про військову справу. А особливо зараз, у такий складний час кожен, і жінки не виняток, повинен мати навички поводження зі зброєю, міцний характер та бойовий дух, тільки так ми знищимо ворога. Зараз кожен українець наближає країну до перемоги, навіть, якщо ця допомога з тилу, вона є не менш важливою для нас. Слава нашим захисникам та захисницям! Слава Україні!»

поділилася своїми враженнями Ольга Москалюк, студентка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки.

Обговорювалося також питання важливості національно-патріотичного виховання під час шкільного курсу «Захист України». Доповідачка – Вікторія Бойко, учениця 11-Г класу Обласного наукового ліцею в м. Рівне зазначила:

«Сьогодні мені випала чудова нагода доєднатися до обговорення на круглому столі теми, яка є актуальною як ніколи раніше. Незважаючи на складну ситуацію в країні, викладачі Острозької академії зуміли організувати захоплюючу зустріч, де кожен з доповідачів, крізь призму свого світобачення, розповів про роль жінки в російсько-українській війні. Впевнена, що всі учасники наукового заходу провели час із цікавістю та користю».

Низка доповідей була присвячена культурологічному осмисленню різних ролей, які жінки обрали після 24 лютого: медиків та парамедиків, волонтерок, учасниць територіальної оборони або Збройних сил України.

«Сьогодні я вперше прийняла участь у круглому столі на гендерну тематику, який, як на мене, вдався. Я почула дуже багато реальних розповідей про героїнь сьогодення, кожна з яких доводила доблесність української армії та українських жінок. Історії були важкими та надихаючими. Також, мені як культурологині, було цікаво послухати колег зі спеціальності Національна безпека. Вдячна модераторам зустрічі Марії Петрушкевич та Інні Шостак за організацію. Сподіваюся, в майбутньому ми ще неодноразово проведемо гендерні круглі столи»

сказала Вікторія Лукащук, студентка спеціальності Культурологія.

Своїми враженнями поділилася також авторка доповіді «Гендерно-рольові моделі українських політикинь та лідерок суспільної думки крізь архетипічну теорію К. Г. Юнга: до та після 24 лютого 2022 р.» студентка спеціальності Культурологія Марія Панасюк:

«Традиційний круглий стіл на гендерну тематику, як на мене, цьогоріч є гарним барометром, що зафіксував, де концентрується суспільний «тиск». Якщо зазвичай дискусія протікає переважно у культурологічно-філософському руслі, – і це прекрасно, то нині приєдналися студентки та студенти з політологічно-безпекових спеціальностей, - і це теж прекрасно, але вже зовсім під іншим кутом зору. Хоча я є давньою прихильницею того, що гендерна паритетність є питанням національної безпеки, тому під час виступів колег і колежанок мої переконання тільки міцнішали та унаочнювалися. Дуже хочу, щоб уже найближчим часом – бажано, наступного року, - ми зібралися тією ж дружньою компанією задля обговорення післявоєнних рольових моделей емансипованих жінок в Україні, теж успішно емансипованій від імперських посягань».

Доповіді на круглому столі змусили по іншому, не стереотипно подивитися на можливості і права жінок у цей нелегкий для нашої країни час.

«Доповіді моїх колег змусили мене задуматися, а чому війна – це не жіноча справа, коли в нас є багато сильних та героїчних жінок? Під час свої роздумів, я прийшов до висновку: війна – це, в першу чергу, не героїзм і не подвиги, а трагедія, коли одні люди зі зброєю вбивають інших людей зі зброєю, це тотальне знищення один одного. Ціллю нашої зустрічі було сказати й показати, що жінки це безумовно також герої, як і чоловіки, і ми всім їм вдячні, та їх подвиги не повинні забувати»

поділився думками Ілія Ткачук, студент спеціальності Національна безпека.

Дякуємо нашим захисникам та захисницям! Пишаємося їх сміливістю та відданістю нашій Україні!