Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки 2022: Експерти обговорили майбутню систему безпеки України

17.05.2022

17 травня 2022 року в Національному університеті «Острозька академія» в рамках Днів науки-2022 відбулася панельна дискусія «HOW CAN UKRAINE ENSURE ITS OWN SECURITY?». Дискусія була організована і проведена Центром політичних досліджень НаУОА і стала одним із заходів в реалізації проекту «Academic Response to Hybrid Threats (610133-EPP-1-2019-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP)». Захід модерував керівник Центру політичних досліджень НаУОА, професор Юрій Мацієвський, а експертну оцінку безпекової ситуації в Україні та світі з огляду на війну, яку розв’язала Російська федерація, дали д-р Брайян Ерлі з Університету штату Нью-Йорк в Олбані (США) та д-р Володимир Дубовик з Одеського національного університету імені І. І. Мечнікова. 

У дискусії наголошувалося на тому, що питання безпеки стало одним із центральних на початку російської війни проти України, і це питання залишиться ще більш актуальним після її закінчення. На початку війни Росія вимагала від України назавжди відмовитися від членства в НАТО, стати нейтральною державою та визнати територіальні втрати на свою користь. На березневій зустрічі в Туреччині Україна була готова обговорити значні поступки – відмовитися від членства в НАТО і повернутися до нейтралітету в обмін на гарантії безпеки, але Росія не була зацікавлена ​​в їх обговоренні. Відтоді ситуація на фронті суттєво змінилася, і вже на зустрічі а Рамштайні колективний Захід зробив ставку на перемогу України. Війна ще далека від закінчення, але учасники дискусії намагалися окреслити контури нової системи міжнародної безпеки та місце в ній України. Відтак, основними питаннями, які розглядалися під час панельної дискусії стали такі: чи має Україна у разі перемоги погодитися на позаблоковий/нейтральний статус? Чи повинна Україна в разі перемоги наполягати на гарантіях безпеки з боку інших країн? Незалежно від того, чим закінчиться війна, що має зробити Україна, щоб забезпечити власну безпеку? Обоє учасників виходили з того, що Україні доведеться співіснувати з Росією і якась форма компромісу, напевно, буде необхідна. Брайян Ерлі звернув увагу на користь укладання Україною угод про оборонну співпрацю з різними країнами, а Володимир Дубовик висловив думку про потребу ймовірного перетворення України на мілітаризовану державу на кшталт Ізраїлю. 

Запис дискусії можна переглянути за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=M5zD9eKXGTk